Dutch Design Week: gezondheid moet lonen, niet ziekte

Dutch Design Week
Maaike Zweers
Maaike Zweers
18 oktober 2023
2 min

Ons huidige zorgsysteem is gebouwd op ziekte en niet op gezondheid. Alleen voor ziekte wordt betaald. We moeten gaan werken vanuit de bedoeling. En die is dat gezondheid loont. 

Dit onderwerp staat centraal tijdens de sessie Financieren vanuit de bedoeling die Alles is Gezondheid organiseert tijdens Dutch Design Week. De bijeenkomst vindt plaats tijdens de dag van de Embassy of Health op 27 oktober.

Margriet de Jager, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst: “Ons hele systeem is gericht op ziekte. En dat moet anders. Niet ziekte, maar gezondheid moet centraal staan. En die gezondheid begint bij bestaanszekerheid. Als je geldgebrek hebt, ben je blij dat je überhaupt wat te eten kunt kopen. En als dan bij de supermarkt de witte bollen in de aanbieding zijn voor één euro, is de keuze snel gemaakt.”

Basisinkomen

“De discussie over het basisinkomen wordt steeds vaker gevoerd. Maar dat is maar één van de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de toeslagen aanpassen of de belasting verder verlagen voor mensen met lage inkomens. Nu is het nog zo dat mensen die gaan werken buiten allerlei toeslagen vallen en er daardoor financieel alleen maar op achteruit gaan. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Er zijn mogelijkheden genoeg. Maar wat werkt wel en wat werkt niet?”

Kantelen naar gezondheid

Het systeem omgooien kost volgens haar veel te veel tijd. “Dat kost minimaal zeven jaar. Maar er kan veel binnen het systeem. Tijdens de Dutch Design Week willen we samen met vertegenwoordigers van organisaties als de NZa en het Zorginstituut kijken hoe we kunnen kantelen naar gezondheid.  En dat begint in de portemonnee. We hopen tijdens DDW andersdenkenden te vinden die tegendraads zijn en vanuit hun opleiding met frisse inzichten kunnen komen.

Geld geen probleem

Als regiocoördinator is De Jager vanuit Alles is gezondheid al jaren betrokken bij ruim 25 initiatieven. De helft daarvan is vanuit de burgers ontstaan. “Die initiatieven bewijzen dat er veel meer kan dan gedacht wordt.  Er zijn al op heel veel plaatsen bewonersinitiatieven. Denk aan samen koken, elkaars kinderen naar school brengen, de sociale cohesie. Natuurlijk kosten die geld, maar dat is volgens De Jager geen probleem.

“Er is geld genoeg. Een gemiddelde wijk kost meer dan 30 miljoen aan voorzieningen in het sociaal domein en verzekeringsgeld. Maar de systeemontwerper moeten meedenken. Inzicht nodig! Andersdenkende nodig die tegendraads zijn en vanuit hun opleiding het nodige kunnen brengen. Die hopen we te vinden tijdens Dutch Design Week.”

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen