Digitale tweeling doet intrede in Nederlandse zorg

Digitale tweeling
Philip van de Poel
Philip van de Poel
21 december 2023
3 min

Hoe voor een specifieke patiënt de beste behandeling kiezen bij een hersenbloeding of herseninfarct? Hoogleraar Henk Marquering van Amsterdam UMC denkt dat de digitale tweeling antwoord op deze vraag kan geven. Met een Europese subsidie van 10 miljoen euro hoopt hij deze baanbrekende innovatie de komende jaren te realiseren.

“Met dit project willen wij de behandeling voor individuele patiënten met een beroerte eerst gaan testen op een digitale tweeling”, zegt Marquering, hoogleraar Translationele artificiële intelligentie, op de website van Amsterdam UMC. “De artsen zien in de simulatie welke behandeling werkt en welke niet.”

Gepersonaliseerde zorg 

Met de introductie hoopt Amsterdam UMC een grote stap te zetten in de richting van daadwerkelijk gepersonaliseerde zorg. “Elke patiënt is anders, elk herseninfarct is anders en elke behandeling heeft voor en nadelen”, legt Marquering uit. “Wij kunnen voor grotere groepen al aardig voorspellen hoe het gemiddeld werkt. Maar wat we nog niet kunnen is de beste behandeling echt patiënt-specifiek selecteren. Door op de computer een evenbeeld van de hersenen van de patiënt te maken, waarop behandelingen kunnen worden getest, kan een arts straks precies zien welke behandeling effectief is voor die patiënt.”

Werkend prototype digitale tweeling

Onder de naam ‘Gemini’ (Latijn voor tweeling) moet het project over vier jaar een werkend prototype opleveren. Het Gemini-project is een grensoverstijgende onderneming. In totaal doen twaalf landen mee aan het consortium dat het project draagt.

Naast de 10 miljoen euro van de Europese Unie brengen twee partners uit Zwitserland en een partner uit Taiwan nog samen 3 miljoen euro in. Iedere partner uit de twaalf deelnemende landen levert een aandeel van eigen expertise op het gebied van computersimulatie en geneeskunde. Amsterdam UMC leidt het onderzoek. Met reden, legt Marquering uit. “In beroertezorg loopt Nederland erg voorop. Daardoor hebben meer gegevens over behandeling kunnen dan elders.”

Virtueel herscheppen

Als het gaat over de medische toepassing van digital twins, dan is het Franse IT-bedrijf Dassault Systèmes een belangrijke speler. Het concern, dat zijn wortels in de vliegtuigbouw heeft, gaat er prat op de uitvinder te zijn van concept van “twinning” of “modélisation numérique”. Oftewel: het digitaal driedimensionaal herscheppen van concepten, processen of objecten in het virtuele domein.  Onderzoekers kunnen zo naar believen testen zonder real life-consequenties en ontwerpfouten vroegtijdig wegfilteren.

Duplicaat van het menselijk hart

Eén van de opvallendste medische toepassingen van Dassault Systèmes is de Living Heart, oftewel: een digitaal duplicaat van het menselijk hart. Dutch Health Hub was vorig jaar op bezoek in het hoofdkwartier van Dassault Systèmes om uitleg te krijgen over deze en andere medische toepassingen.

De ambities liegen er niet om, getuige de uitleg van Claire Biot, VP Life Sciences & Healthcare Industry. “Als we een digitale tweeling van het menselijk hart kunnen maken, kunnen we dat ook van andere organen.”

Het einddoel is een volledige Virtual Twin Experience of the Human Body. Door deze virtuele dubbelganger continu te voeden met digitale meetgegevens en nieuwe wetenschappelijk inzichten uit bijvoorbeeld genoom-studies, komt persoonsgerichte precisiegeneeskunde binnen ieders handbereik, aldus Biot.

Lees verder:
Virtuele tweeling wijst zorg weg naar duurzaamheid
Virtuele zorg: risicoloos sleutelen aan organen

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen