Zorginnovatie: Conny Helder wil er volop aan bijdragen. De voorzitter van raad van bestuur van tanteLouise heeft hiervoor een indrukwekkend aantal nevenfuncties. Die kosten natuurlijk energie, maar leveren nog meer energie op.
Dit vertelt ze in de tweede aflevering van de FWG Peptalks. “We hebben haast. De zorgvraag blijft maar groeien en we krijgen er echt niet voldoende medewerkers bij om daaraan blijven voldoen. Het geeft me energie om hier samen met zoveel mogelijk anderen nieuwe dingen voor te bedenken. De nadruk ligt op samen: we hebben geen tijd om allemaal onafhankelijk van elkaar dezelfde pilots te gaan uitvoeren. Laten we dus vooral delen wat we aan het doen zijn.”
Technische innovaties
Innovatie is dus hard nodig. Daarbij gaat het om technische innovaties. Een voorbeeld waarover Helder uitgebreid vertelt, is de bril met camera. Hiermee kan bijvoorbeeld een wondverpleegkundige op afstand meekijken met een verpleegkundige ter plaatse.
Sociale innovatie
Ook sociale innovatie speelt bij tanteLouise een belangrijke rol. “Mensen met dementie zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven teruggeven, is geweldig. De resultaten die we daarmee bereiken zijn indrukwekkend. Ook daar krijgen we energie van. Dat geldt voor mij, maar vooral voor cliënten, hun naasten en onze medewerkers.”
Dichten zorgkloof
De covidcrisis heeft het besef dat het moet vergroot. Maar hoeveel impact hebben we nodig om een significante bijdrage te leveren aan het dichten van de zorgkloof? “Ik probeer meestal in een tijdsperiode van vijf jaar te denken. Als we over vijf jaar nog met vakantie willen, moet we nu in de benen om het anders te gaan organiseren.”
Beluister hier de FWG Peptalk met Conny Helder over zorginnovatie, de nasleep van de coronacrisis en waarom medewerkers tijdens die coronacrisis vooral naar tanteLouise luisterden in plaats van naar Famke Louise.
FWG PepTalks – Gesprekken met energieke leiders uit de zorg is gemaakt door Dutch Health Hub in samenwerking met FWG Progressional People
.