Ouder Worden 2040: plek voor iedereen

Ouder worden 2040
Floor van Dijck
16 juni 2022
3 min

De komende twintig jaar krijgen we de vergrijzing in de praktijk op ons bord. Ouder Worden 2040 brengt deze ontwikkeling in kaart en roept op tot actie. In Salland steken ze onder de naam Salland United samen de handen uit de mouwen, zo blijkt op de Dutch Health Week.

Tijdens sessie Ouder Worden 2040 op de Dutch Health week draait het om de zorg en de maatschappij van de toekomst. Philip Idenburg van BeBright is een van de drijvende krachten achter Ouder Worden 2040.

Idenburg legt eerst kort uit wat het concept inhoudt. “De achterliggende vraag is: wat vraagt de ouder wordende samenleving van ons? Ouder Worden 2040 start de dialoog en ontwikkelt scenario’s. Die resulteren in een transformatie-agenda om zo koers te zetten naar ouder wordende samenleving waar plek is voor iedereen.”

De verkeerde vragen

Idenburg vervolgt: “De beweging is ontstaan omdat we ons realiseerden dat we de verkeerde vragen stellen. We zoeken de oplossingen in een failliet systeem. We moeten ons niet bezighouden met de toekomst van de ouderenzorg. De uitdagingen waar we voor staan, vragen om een breder perspectief op een ouder wordende samenleving.”

“We willen niet lijdzaam afwachten, maar moeten nu nadenken over keuzes die gemaakt moeten worden. Met de vraag: hoe kun je mensen helpen het zelf te doen en een vangnet creëren voor hen die dat niet kunnen. Ouder Worden 2040 is een beweging die denkt dat antwoorden niet uit de systeem partijen of de politiek komen, maar uit burgers en professionals; uit de samenleving.’ Dat resulteerde in het recent uitgekomen boek: ouder worden 2040, een transformatie-agenda.”

Doe-Coalitie

Maar hoe ga je in de praktijk aan de slag met deze kennis? Hoe vertaal je een transformatie-agenda naar regionale vernieuwing? In Salland worden hier de eerste stappen gezet, in de vorm van de Doe-Coalitie Salland United. Jan Griepink, lid raad van bestuur Carinova en voorzitter van Salland United: “Wij zijn blij met het boek, we gebruiken het met de vormgeving van onze strategie als organisatie. Het signaleert duidelijk trends.”

Vijf pijlers

In de Salland Zorgregio hebben verschillende zorginstellingen, de grootste verzekeraar daar en gemeenten de krachten gebundeld onder de naam ‘Salland United’. “We hebben vijf  pijlers; preventie, innovatie, zorgprofessionals en langer thuis wonen. Op elke pijler staat een ambitie en die hebben allemaal een bestuurlijke ‘trekker’. Zo is er een netwerk van vier organisaties, gemeenten met een gezamenlijke visie.”

Dat gaat nog niet altijd vlekkeloos, maar Griepink merkt dat het logo en de naam Salland United ‘verbindt, faciliteert en inspireert’: “Mensen voelen zich betrokken bij de beweging en het logo. En de leden zitten er idealiter niet als bestuurder, maar als waarborger van toegankelijkheid van zorg.”

Innovatie en digitale zorg

Een van de wapenfeiten van de alliantie als het gaat om ouderenzorg is de installatie van een regioverpleegkundige. “Die zit op huisartsenpost en poli ouderenverpleegkunde, die kosten delen we regionaal. Dat doen we in samenwerking met huisartsen.”

Verder signaleert Ouder Worden 2040 dat innovatie en digitale zorg onmisbaar zijn bij een toekomstvisie op de ouder wordende samenleving. Dat vraagt om adaptatie van nieuwe technologie door bestuurders, medewerkers en patiënten.

Griepink: “De grootste uitdaging zit in adaptatie door onze medewerkers.” Philip Idenburg vult aan: “Met harder werken gaan we de vraag in de toekomst niet aan kunnen, het vraagt om anders werken.”

Nieuwe luikjes

Dan volgt een vraag uit de zaal. Want ouder worden begint bij de wieg. Moeten we de aanpak niet losmaken van leeftijd maar voor de hele bevolking laten gelden en het laten draaien om gezond blijven?

Idenburg: “Ons pleidooi is precies dat het gaat om de samenleving als geheel. Ouder worden 2040 is dan ook geen programma, maar een beweging. Hoe bereid ik me voor op de laatste duizend dagen? Het antwoord op veranderende samenleving is niet: meer zorg, maar afhankelijkheid voorkomen en regie teruggeven.”

Griepink: “Je doet je hele leven dingen vanzelfsprekend, je kiest een passende woning als er kinderen komen, maar ouder worden lijkt ons te overvallen, terwijl het zo voorspelbaar is. Er is geen onwil, je moet nieuwe luikjes openen en dan gaat het ook groeien.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen