Gezocht: zorgvernieuwers die hun duurzame ondernemingsplannen in een Dragon’s Den aan de man durven te brengen. De beste kandidaten worden door de Health Angels beloond met een financiële impuls, kennis dan wel toegang tot invloedrijke netwerken.
Het Health Angels-evenement wordt gehouden op 14 juni als onderdeel van de Dutch Health Week. Dit op de zorg toegesneden Dragons’ Den-concept is een initiatief van de Sustainable Health Accelerator in samenwerking met duurzaamheidsplatform Global Sustainable Enterprise System (GSES) en adviesbureau Health-Ecore.
Met de zorgspecifieke Dragons’ Den willen de initiatiefnemers ruggensteun geven aan vernieuwende, impactvolle initiatieven in de sector. Het grotere doel is een beter en duurzamer systeem van gezondheidszorg.
Investeerders van naam
De Health Angels in engere zin zijn investeerders en experts die hun naam, geld en kennis aan initiatieven als de bovenstaande willen verbinden. Een Health Angel van naam en faam, die tijdens de Dutch Health Week haar opwachting maakt, is CEO Shawn Harris van Orange Wings.
Deze van oorsprong Amerikaanse ondernemer is in Nederland vooral bekend vanwege haar deelname aan het NPO1-programma Dragon’s Den. Ze krijgt gezelschap van Matthijs Blokhuis, director van NextGen Ventures en managing director van de Noaber Foundation.
Duurzame experts
Naast investor angels treden er ook engelen met expertstatus op. Onder hen vinden we voormalig kwartiermaker duurzame zorg Cathy van Beek, hoogleraar duurzame zorg Cornelis Boersma, circulair ondernemer Cas van Arendonk, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra en voormalig bedrijfstopman Hans Kamps.
De Health Angels beoordelen de gepresenteerde innovaties op een aantal criteria. Zo kijken ze onder meer naar de financiële gereedheid, de go to market-status, de innovatie-factor en het duurzaamheidsgehalte. Voor dit laatste maken ze gebruik van de systematiek van het Global Sustainable Enterprise System (GSES).
Groene meetlat
Deze groene meetlat geeft inzicht in het duurzaamheidsgehalte van zowel bedrijven als producten en diensten. De meetlat is gebaseerd op openbare geverifieerde en geaudite data. De data zijn van organisaties en producenten zelf afkomstig en worden onafhankelijk geverifieerd worden door certificerende instellingen zoals Control Union Certifications en AuditIndepender. Sinds de oprichting in 2019 zijn meer dan 100 duizend organisaties en meer dan 300 duizend producten langs de duurzame meetlat gelegd. GSES is inmiddels actief in meer dan honderd landen en in bijna 80 sectoren.
Goede initiatieven
Een sector die in groeiende mate beroep doet op GSES is de zorg. “De ambities van de zorg zijn goed”, reageert GSES-oprichter en CEO Kelly Ruigrok. “En er is veel activiteit. Kijk bijvoorbeeld naar initiatieven als de Groene OK en Groene Tandzorg. Het probleem is alleen dat de zorg te maken heeft met wet- en regelgeving. Of het nu een medicijn is of apparatuur, je bent als leverancier verplicht om bij iedere verpakking een papieren gebruiksaanwijzing te leveren. Je hebt natuurlijk niet overal ter wereld internet. Maar aan de andere kant kun je tonnen papier besparen als dat niet meer hoeft.”
Kandidaten welkom
Voorbeelden als deze laten wat Ruigrok betreft zien dat er in de zorg nog grote behoefte is aan zakelijke vindingrijkheid en duurzaam ondernemerschap. Om die reden treedt ze tijdens de eerste Health Angels graag op als host. En als een goed gastgever treedt ze het publiek met een open invitatie tegemoet. Kandidaten die hun duurzame zorgplannen aan de Health Angels willen presenteren kunnen zich tot 1 juni melden via redactie@dutchhealthhub.nl.
De Dragons’ Den vindt plaats op 14 juni van 15:00-16:30 uur tijdens Dutch Health Week.