Digitale doorbraak in de zorg: nu is het moment

Digitale generatie
Sofie Smulders
04 november 2021
3 min

Hoe kijkt de digitale generatie naar de zorg van straks? Op Zorg & ICT gaan drie jonge, veelbelovende zorgprofessionals in gesprek over drijfveren, uitdagingen en dromen in de digitalisering van de gezondheidszorg.

We kunnen tegenwoordig over zowat alles informatie verkrijgen, maar belangrijke informatie over je eigen gezondheid traceren, blijft lastig, zegt Ludovic Ampe, mede-oprichter van digitaal platform Neuroventis. Een globaal probleem, ziet Gabrielle Speijer, radiotherapeut-oncoloog en oprichter van CatalyzIT. “We hebben extensieve kennis in allerlei subdomeinen, maar een compleet plaatje van de fysieke en mentale gezondheid van patiënten ontbreekt.”

Ze maakt de vergelijking met een formule 1-coureur. “De teams die de coureur ondersteunen werken naadloos samen. In de weken voor de race wordt er voorbereid op basis van simulaties. Door te optimaliseren en te testen rolt de beste set-up voor de race eruit. Tijdens de race krijgt de coureur steun op basis van big data analytics om strategische keuzes te maken. Waarom hebben we die continue monitoring niet in de gezondheidszorg? Dat is mijn persoonlijke missie.”

Communicatieplatform

Aan de basis van die monitoring ligt communicatie, een vlak waarop nog veel te winnen is. Speijer: “We hebben de C uit ICT verwijderd. Het begint bij de verwachtingen van beide kanten, van arts en patiënt. Op basis van die relatie, vertrouwen en openheid kun je bouwen. Technologie kan daarin ondersteunen.” Ampe ziet in de neurologie dat IT een slechte naam heeft opgebouwd, vanwege de extra administratie. “Maar we zijn een communicatieplatform, zo brengen we het ook.”

Obstakels in digitalisering van zorg

Technologische handigheden zijn er om te helpen, niet om een blok aan het been van zorgverlener of patiënt te zijn. Deborah Maufi, CEO van Realize Health Equity (foto): “Digitale oplossingen zijn vrij ingewikkeld, dat kan demotiveren. Waarom een ingewikkeld systeem gebruiken, terwijl het doel van technologie is dat het je leven vereenvoudigt? Voor adoptie moet het zo simpel mogelijk gemaakt worden.”

Een andere hindernis die overwonnen moet worden in de digitalisering van de gezondheidszorg is volgens Ampe de financiering voor zorginnovaties. “Een start-up kan een goed product hebben bedacht, maar ervoor betaald worden is een uitdaging.“ Volgens Ampe is dat een gat waar de overheid in moet stappen. Verspreid over Europa hebben start-ups een paar opties, maar er is niet genoeg. Daarom wijken veel partijen uit naar de Verenigde Staten. Ampe: “De overheid moet startups in zorginnovatie financieel steunen en dan niet in de vorm van subsidie. Er is nu ook geen Europese regelgeving, elk land vindt zelf opnieuw wiel uit.”

Maufi benadrukt het belang van uniformiteit: “De minister van VWS wordt op dit vlak verantwoordelijk gesteld, maar er komen zoveel meer disciplines bij kijken om oplossingen te vinden: communicatie, IT, et cetera. Die onderdelen opereren apart en zouden moeten samenwerken.” Speijer: “Dat is vreemd, want we hebben alle middelen om juist wél met elkaar te communiceren.”

Digitale generatie aan stuur

Met de digitale generatie aan het stuur is dit hét moment om door te zetten. Speijer: “We zijn halverwege de technologische revolutie, nu hebben we de kans om de toekomst aan de hand van innovatie te vormen. We trainen jonge zorgverleners ook op die mindset.”

Bij die doorbraak hoort ook een actieve rol voor de patiënt, vindt Deborah Maufi. “Hebben we het over het ontwerpen en implementeren van technologische oplossingen in de gezondheidszorg, dan moeten we de patiënt betrekken in het gehele proces. In de jongere generatie zit een hoop kracht, want zij zijn de digitale generatie. We moeten hen niet alleen een stem geven, maar ook opleiden tot de aanjagers in het gebruik van gezondheidsapps en technologische tools in de zorg.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen