Op Zorg & ICT worden de nodige innovaties gepresenteerd om de zorg beter, betaalbaarder of werkbaarder te maken. Voorbeelden van de beursvloer.
Eerst meten, dan naar de dokter
Met de Alviscan kunnen patiënten hun vitale waardes meten zonder tussenkomst van een zorgverlener. De patiënt kan bijvoorbeeld vast in de wachtkamer bij het apparaat plaatsnemen. De arts krijgt dan vóór het consult al door wat de temperatuur, de saturatie, de bloeddruk en het gewicht van de patiënt zijn.
Slimme zorgapps
De professional heeft met de Tenzinger Zorgapp nu via de telefoon of tablet de hele dag toegang tot de eigen agenda en die van het team. Ook zijn via de app de gegevens uit het ECD van patiënten of cliënten te raadplegen en aan te passen. Dat kan via het toetsenbord, maar ook spraakgestuurd. Ook Anne, de zorgapp van Adapcare, maakt het leven van de zorgverlener eenvoudiger. Die heeft dankzij Anne alle gegevens van de cliënten bij de hand. Op dit moment zijn er al versies voor ambulant, wijk en en intramuraal. De versie voor de cliënt komt volgend jaar.
Man down
Met de sensoren van Hikvison kunnen zorgverleners op afstand in de gaten houden of cliënten in nood zijn. De camera’s zijn weliswaar gericht op het bed, maar mogen in verband met privacyoverwegingen niet getoond worden als er niets aan de hand is. Pas als een cliënt op de rand van het bed gaat zitten of eruit valt, gaat er een mededeling naar de zorgverlener. Die kan dan de beelden openen zien wat er aan de hand is. En als het helemaal mis is, verschijnt de ‘Man Down’ in rood op het scherm.
Dansende robot
Cruzr maakt graag eens dansje met ouderen. De robot loopt tijdens Zorg & ICT rond over de beursvloer. Vooral de kleinere variant is in steeds meer zorginstellingen te vinden. Cruzr is voorzien van een touchscreen. Dat maakt volgens leverancier De Heer Medicom de bediening eenvoudig, wat voorkomt dat de robot ongebruikt in de kast belandt.
Hollandse cow
De COWs van Athena Medical worden volgens oprichter Hans de Vries in Nederland gebouwd en dat maakt ze uniek. “Bijna alle apparaten die in Nederlandse ziekenhuizen worden gebouwd, worden geïmporteerd. Wij maken ze al veertig jaar hier, dat scheelt in de kosten.”