Pantar-medewerkers bieden ondersteuning in ziekenhuis

Arbeidsbeperking
Pauls specialiteit is het solderen van connectors, maar ook printplaten hebben geen geheimen voor hem
Agnes Zuiker
04 februari 2025
4 min

Op verschillende afdelingen en diensten binnen Amsterdam UMC werken medewerkers van Pantar. Mensen met bijvoorbeeld autisme  of een andere arbeidsbeperking doen met wat extra ondersteuning integraal mee in het arbeidsproces. En het ziekenhuis heeft handen over voor andere taken.

Medische Technologie van Amsterdam UMC mag op locatie AMC dan in de kelder verstopt zitten, het belang van deze afdeling, die deels ook op locatie VUmc zit, valt niet te onderschatten. Hier worden de meeste medische apparaten van het ziekenhuis, zo’n slordige 60.000, nauwkeurig onderhouden, gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. Het beheerteam Beeldvormende technieken, Behandeling en Poliklinieken, waar ook medewerkers van Pantar deel van uitmaken, is daar verantwoordelijk voor.

Teammanager Hans In ’t Zandt: “Bijna alle medische apparatuur die de zorgprofessionals gebruiken zien we of hier voorbijkomen, of beheren we op locatie. Dat varieert van lucht- en zuurstofregelaars, bladderscanners en infuuspompen tot aan operatierobots, tilliften en thermometers. Alleen het onderhoud en reparatie van uiterst specialistische apparatuur, zoals endoscopen, gebeurt onder onze begeleiding door de fabrikant.”

Verantwoordelijk werk

In opperste concentratie buigt Timo (39) zich over een blender, een apparaat dat lucht en zuurstof mengt. Nadat hij het ding eerst uit elkaar heeft gehaald en nagekeken, is hij nu bezig om alles weer op de juiste manier in elkaar te zetten. Een uiterst secuur werkje, want het levensreddende apparaat bestaat uit honderden kleine rubberen ringetjes en andere priegelige onderdelen, die allemaal weer exact op de juiste plaats terug moeten komen. Verantwoordelijk werk dus. “Als er iets verkeerd zit, kan dat grote gevolgen hebben voor de patiënt.”

Net als zijn collega’s Humphrey (64) en Paul (62) is Timo gedetacheerd bij Amsterdam UMC via Pantar, een sociaal ontwikkelbedrijf in de regio Amsterdam en Diemen. Deze sociale onderneming biedt aan ruim 3.000 mensen met een arbeidsbeperking werk, waarbij begeleiding en extra aandacht voor hun ontwikkeling centraal staan. Amsterdam UMC maakt dankbaar gebruik van de Pantar-medewerkers, die daar op detacheringsbasis zowel in de facility als in de hospitality hun diensten bewijzen.

Passende taken

Ilja Swets is participatiecoördinator en adviseur diversiteit en inclusie bij Amsterdam UMC. “Als grote zorgorganisatie willen we de instroom op de arbeidsmarkt van mensen met een ondersteuningsbehoefte bevorderen, daarom werken we samen met de gemeente Amsterdam en Pantar. Speciaal voor deze doelgroep zoeken we takenpakketten die passend zijn. We willen drempels wegnemen en kijken dus naar wat iemand wel kan in plaats van wat iemand niet kan. Zo dragen we een steentje bij aan de ontwikkeling van deze medewerkers. Dat levert winst aan alle kanten op”, zegt ze enthousiast. “De zorgprofessionals worden zo namelijk ook ontlast.”

Momenteel zijn er 29 mensen via Pantar aan de slag binnen Amsterdam UMC, onder meer als facilitair medewerker bij de recepties, in het magazijn, de logistiek, ICT en op de OK en Medische Technologie. Op die laatste afdeling, onderdeel van de dienst Huisvesting Vastgoed & Techniek, zijn Timo en Humphrey acht jaar geleden begonnen.

Ze gaan nog steeds met plezier naar hun werk. “Je groeit er langzaam in”, vertelt Humphrey. “En je krijgt overal de tijd voor. Eerst begin je met de makkelijke dingen en langzamerhand leer je iedere keer meer, ook van elkaar. Problemen lossen we samen op. Maar we krijgen ook speciale trainingen, zodat je leert hoe apparaten werken, hoe je ze moet onderhouden en hoe je storingen kunt verhelpen.”

Waardering

Collega Paul knikt. Hij heeft een elektrotechnische achtergrond en repareerde twintig jaar lang printplaten, tot het bedrijf waar hij dat deed failliet ging. “Nu ben ik alweer zeven jaar hier. Ik vind het ontzettend leuk, elke dag is anders.” Vanwege zijn lange ervaring met solderen repareert hij met name connectors in medische pompen. “Als er weer eentje stuk is, vragen ze speciaal naar mij. Die waardering doet me goed.”

Namens Pantar begeleiden Maarten Krijgh en Shirley Wolfgang alle medewerkers die meedoen aan het participatieprogramma van Amsterdam UMC. Krijgh noemt die samenwerking ‘meer dan geslaagd’. “Mensen doen hierdoor weer volwaardig mee aan de maatschappij, ze ontwikkelen hun kennis en voelen zich gezien. Dat geeft hun gevoel van eigenwaarde een boost.”

Welkome aanvulling

Teammanager In ’t Zandt: “Ik ben heel blij met deze gespecialiseerde krachten. Zeker in deze tijd van personeelskrapte zijn ze een welkome en waardevolle aanvulling op het team, ze horen er gewoon bij. En bovendien doen ze hun werk uitstekend.” “We zijn hier allemaal collega’s onder elkaar, dat voelt goed”, benadrukt Paul. Ook Humphrey is een tevreden mens. “Je helpt een heleboel patiënten, dat is het mooie aan dit vak. Als ik boven een patiënt met een infuuspomp zie lopen, ben ik best trots.”

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen