Dit artikel is geschreven in samenwerking met P5COM
Veel zorgorganisaties worstelen ermee: een gezonde werk-privébalans voor hun medewerkers. Ook bij P5COM was dit een uitdaging. Vandaar dat het bedrijf ermee aan de slag is gegaan. Managing Partner Petra de Leede en Consultant Aukje Warmerdam aan het woord.
“Toen ik begon, wist ik dat dit een veeleisende en dynamische baan zou zijn”, vertelt Warmerdam. “Dat past ook bij me. Tegelijkertijd moest ik eerst wel wennen aan het reizen. Ik woon in Rotterdam en ik zit nu op projecten in Utrecht, Arnhem en Didam. Hiervoor zat ik in Groningen, Leeuwarden en Enschede. Dat betekent meerdere keren per week een paar uur in de auto.”
Bovendien heeft Warmerdam ook privé een goed gevulde agenda. “Ik sport graag. Het liefst op maandag tot en met donderdag iedere avond en in het weekeinde ook nog een keer. En ik zie in het weekeinde familie en vrienden. Want dat lukt door de week echt niet.”
Hoe werk je het liefst?
Voor Warmerdam is het daarom fijn dat werk-privébalans een belangrijk onderwerp is bij P5COM. “Voordat ik begin aan een project, vraagt de Project Director of de projectleider van P5COM altijd aan mij hoe ik het liefste werk. Mag je me ’s avonds bellen? Vind ik het vervelend om in het weekeinde een mailtje te krijgen? Het is prettig om dat zo samen af te stemmen.”
De Leede: “Dit lijkt een logische en volstrekt normale aanpak. Maar eerlijk? Zo deden we het eerder niet. We kregen een opdracht en gingen gewoon direct volle bak aan de slag. Er moest immers een hoop werk verzet worden, dus er was geen tijd te verliezen. Wat dat betreft, lijken we wel wat op onze klanten.”
Geen regels
De jonge medewerkers die bij P5COM binnenkwamen, hebben het bedrijf hierover extra aan het denken gezet. De Leede: “Het was voor ons de aanleiding om ons vorig jaar met een groepje collega’s van verschillende leeftijden te buigen over het thema werk-privébalans. We besloten al snel dat we niet wilden normeren. Dat leek eerst wel aantrekkelijk: een set regels afspreken over mailen en bellen na kantooruren, over reistijd en over werken in de avonden. Maar we ontdekten dat we daarmee de angel niet uit de kwestie haalden. Want er zijn óók medewerkers die het bijvoorbeeld fijn vinden om overdag een uurtje te sporten en ’s avonds nog even de laptop open te doen.”
Bovendien moet er ook gewoon een klus geklaard worden. De Leede: “Je kunt wel zeggen: na een klus ver weg, komt altijd een klus dichtbij. Maar dat is in de praktijk lang niet altijd het handigst. Het gaat dus altijd over balanceren en het afwegen van belangen, en dat doe je niet door te normeren.”
Waardegedreven aanpak
P5COM koos voor een waardegedreven aanpak. En één afspraak: we geven werk-privébalans in elk project een plek. De Leede: “We spreken vooraf dus niet meer alleen over doelen en aanpak, maar óók over wat voor iedereen belangrijk is voor een goede werk-privébalans. Van de kinderen in bed kunnen leggen, tot juist rustig in de late uurtjes kunnen werken. Daar houden we dan rekening mee. Én we kijken tijdens een project of het nog gaat zoals we willen. Consultants trekken aan de bel als de balans in gevaar dreigt te komen, en projectleiders vragen hier ook gericht naar.”
Dat merkt Warmerdam ook. “Oudere collega’s wijzen me er regelmatig op. Kijk, wij maken best lange dagen. Dan is het belangrijk dat je af en toe compenseert. Maar als je net begint, vind je dat spannend. Het is heel fijn als een oudere collega dan tegen je zegt: ‘Joh, het is drie uur, je werk is af, stap lekker in de auto, dan ben je voor de files thuis.”
Net zoals in de zorg
De Leede: ‘Wat wij in huis gedaan hebben, is een variant van wat we samen met onze klanten in de zorg doen. Ook die hebben immers te maken met ‘moetjes’ zoals nachtdiensten, werken op Koningsdag en invallen omdat er iemand ziek is. Als je de roosterprocessen goed op orde hebt, kun je vervolgens in de teams het goede gesprek voeren over wat voor wie écht belangrijk is. En hoe je daar met zijn allen rekening mee kunt houden.”
Warmerdam: “Dit gaat natuurlijk ook over mijn eigen ontwikkeling. Ik ben een echte ja-zegger. Dat is niet altijd handig. Ik wil eerst even goed nadenken als een vraag gesteld wordt. Rustig in mijn agenda kijken: past dit ook? Het is heel fijn dat er de ruimte is om het daarover te hebben. Net zoals we het gehad hebben over hoe vaak ik in een hotel slaap. Als dat op alle projecten de hele week is, wordt het wel wat veel.”
Het voordeel van ongemak
De Leede: “Soms zijn die gesprekken ongemakkelijk. Maar dat ongemak zoeken we graag op. Als het schuurt, heb je écht contact. Dan leer je elkaar nog beter kennen én bouw je samen aan een cultuur waar het normaal is om te reflecteren op een gezonde balans. Dat is essentieel voor ons geluk, voor onze gezondheid en uiteindelijk voor het plezier en de energie die nodig zijn om ons werk duurzaam goed te doen.”
Warmerdam: “Het belangrijkste is denk ik dat ik mijn werk ook gewoon leuk vind. Ik hou van contact met mensen en dat heb ik tijdens projecten de hele dag. Bovendien zijn voor veel dingen gewoon slimme oplossingen. Zo heb ik een abonnement bij een sportschool met vestigingen in het hele land. Dus als ik in een hotel zit, kan ik ook gewoon sporten.”