Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Osteopathie: wat is dat eigenlijk?

©

Osteopathie is een behandelmethode waarbij op een manuele wijze wordt getracht om bepaalde pijnklachten te verlichten aan bijvoorbeeld de nek of de rug. De professie van een osteopaat is echter breder georiënteerd dan problemen in het bewegingsapparaat. Zo kun je bijvoorbeeld ook terecht bij een osteopaat als je last ondervindt van het orgaansysteem, zoals bij buikpijn en urogynaecologische klachtenOsteopathie: wat is dat eigenlijk?

Focus op een gezonde balans

Tijdens een bezoek aan de osteopaat wordt gekeken vanuit een holistisch perspectief op het menselijk lichaam. Ons lichaam is in een gezonde toestand in balans, maar bij een verstoring kunnen klachten optreden zoals bewegingsbeperkingen of pijnlijke spieren. Meestal is het lichaam prima in staat om hier zelf van te herstellen, maar soms hebben mensen last van chronische of steeds terugkerende klachten, omdat de bron van die klacht blijft bestaan. Een osteopaat pakt de oorzaak van de klacht aan en herstelt de balans in het lichaam. Ben je op zoek naar een erkende osteopaat voor volwassenen en kinderen? Centrum Osteon heeft ruim 13 jaar ervaring met de behandeling van uiteenlopende lichamelijke klachten.

Hoe gaat een osteopaat te werk?

Een osteopaat gaat met zijn ogen en handen te werk en speurt daarbij de bron van de klachten op. De oorzaken van de klacht brengt hij in kaart en bespreekt deze vervolgens met de cliënt. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Osteopathie is geen symptoombestrijding. Integendeel: je lichaam wordt onderzocht en behandeld van top tot teen waarbij de verschillende mobiliteitsdisfuncties opgeheven worden. Hierdoor is osteopathie effectief voor een verscheidenheid aan lichamelijke klachten. Misschien voel je je moe of futloos of heb je pijn in je gewrichten. Een osteopaat kan hierbij helpen. Hij gaat op onderzoek uit en kijkt of er mogelijk een primaire bron kan worden aangewezen. Een osteopaat is geen vervanging van de huisarts, dus in sommige gevallen blijft verwijzing naar de dokter noodzakelijk.

Welke klachten kun je door een osteopaat laten behandelen?

Een osteopaat kan een tal van klachten behandelen, zowel uitwendig als inwendig. Naast hoofd- en nekpijn, schouderpijn, rughernia, frozen shoulder, RSI of pijn in de gewrichten, behandelt de osteopaat ook darmproblemen, stuitpijn, menstruatieklachten en endometrioseklachten. Kinderen en baby’s kunnen ook bij de osteopaat terecht voor onder andere motorische ontwikkelingsproblemen, darmkrampen, reflux en voorkeurshouding. In principe is osteopathie in Nederland geen beschermd beroep, maar je kunt de kwaliteit van de betreffende osteopaat wel controleren: een gekwalificeerde osteopaat is geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) of de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF). Deze registratie is alleen mogelijk indien de osteopaat een erkende osteopathie-opleiding met goed gevolg heeft afgerond.

Voor welke doelgroepen is osteopathie een uitkomst?

Osteopathie is er voor alle leeftijden en voor mannen en vrouwen, aangezien iedereen te maken kan krijgen met specifieke klachten. Zo komen sportblessures overwegend veel voor bij jongeren en jongvolwassenen en hebben kinderen te maken met bepaalde stoornissen in hun motorische ontwikkeling. Ook zwangere vrouwen kunnen last krijgen van bepaalde kwalen tijdens of na hun zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, opkomend maagzuur of instabiliteit rondom het bekken. Osteopathie is dus geschikt voor volwassenen, kinderen, baby’s, sporters, zwangere vrouwen en vrouwen met urogynaecologische (vrouwspecifieke) klachten.

Sportblessures: naar de fysiotherapeut of een osteopaat?

Sommige mensen zullen zich afvragen wat de meerwaarde is van osteopathie ten opzichte van fysiotherapie. Voor een sportblessure ga je immers toch naar een fysiotherapeut? Dat kan zeker, met behulp van fysiotherapie kan je vaak goed herstellen van een sportblessure. Maar in sommige gevallen herstel je niet of niet voldoende of blijft de blessure terugkomen (recidiveren). Dan is het raadzaam om een osteopaat te raadplegen. De osteopaat onderzoekt het hele lichaam om de bron van het probleem op te sporen. En vervolgens gebruikt hij in de behandeling andere en meerdere technieken dan de fysiotherapeut om het probleem aan te pakken. Deze onderzoeks- en behandelmethode kan dan net het verschil maken om de sportblessure effectief op te lossen.

Wat kost osteopathie eigenlijk?

Afhankelijk van je polis, krijg je een volledige of gedeeltelijke vergoeding van je zorgverzekeraar voor de behandelingen bij de osteopaat. De tarieven liggen rond de € 100 per consult. En consult duurt gemiddeld drie kwartier. Zoek jij een osteopaat bij jou in de buurt? Deze Osteopaat Utrecht geeft een uitgebreide inzage in welke klachten in aanmerking komen voor een behandeling.