IT-leveranciers Curavista, Health Cloud Initiative (HCI) en Topicus hebben de aanbesteding voor de Persoonlijke Gezondheidsomgving (PGO) gewonnen. De drie mogen de komende jaren de functionaliteit door ontwikkelen mét financiële steun van de overheid.
“Dit is een geweldige kans om het PGO-landschap van de toekomst vorm te geven en patiënten zo makkelijk mogelijk toegang te geven tot hun gezondheidsgegevens,” reageert Harald Dannenberg, businessline manager Patiënt van Topicus dat het Spreekuur PGO ontwikkelt.
Vaart maken
Tot vorig jaar werden nog achttien PGO-leveranciers door VWS gesubsidieerd. Te veel om vaart te maken met de voortgang van het PGO-traject, aldus VWS. Om het aantal leveranciers te verminderen en ze zo in staat te stellen volume te maken, verving VWS de lopende subsidieregeling door een aanbestedingsprocedure, met als doel drie voorkeursleveranciers. De drie winnaars en de afvallers werden deze week door VWS geïnformeerd.
Bezwaar
Helemaal gelopen is de race nog niet. Afvallers kunnen formeel bezwaar aantekenen tegen de uitkomsten van de tenderprocedure. Deze procedure liep eerder al maanden vertraging op doordat ettelijke leveranciers gebruik maakten van bezwaarclausules. Eventuele bezwaarmakers vinden mogelijk extra argumenten in een recent rapport van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT).
Kritiek Adviescollege ICT-toetsing
In dit rapport toont het adviescollege zich kritisch over de aanbestedingsprocedure. Het bevreemdt het adviescollege dat “aantoonbare ervaring die relevant is voor het verbeteren van het MedMij-stelsel niet is uitgevraagd” in de aanbestedingsprocedure, terwijl VWS juist leveranciers wil selecteren die kunnen helpen de gebruikersvriendelijkheid van het stelstel te verbeteren. Middel en doel sluiten in de aanbesteding ook niet op elkaar aan, constateert het adviescollege. De afname van het aantal leveranciers zal naar verwachting van het adviescollege uiteindelijk “de innovatiekracht – en daarmee potentieel het gebruiksgemak en de toegevoegde waarde van PGO’s – verminderen.”
Internationale profilering
De uitkomst van de aanbesteding betekent niet dat het doek is gevallen voor de PGO-leveranciers die geen contract krijgen. Ook zonder contract mogen ze actief blijven, zij het op eigen kosten en risico. Voor sommige aanbieders kan dit de nekslag zijn, andere hebben voldoende body om door te kunnen gaan. Met miljoenen gebruikers in het Verenigd Koninkrijk beschikt Patients Know Best (PKB) bijvoorbeeld over behoorlijke slagkracht. De Engelse PGO-aanbieder die ook in Nederland actief is, haalde vorige week nog 6 miljoen pond op voor doorontwikkeling van het platform, mede met het oog op verdere internationale profilering.