Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Osteopathie: wat is dat eigenlijk?

©

Osteopathie is een behandelmethode waarbij op een manuele wijze wordt getracht om bepaalde pijnklachten te verlichten aan bijvoorbeeld de nek of de rug. De professie van een osteopaat is echter breder georiënteerd dan lichamelijke behandeling. Zo kun je bijvoorbeeld ook terecht bij een osteopaat als je last ondervindt van concentratieproblemen of psychische klachten, die mogelijk verband houden met lichamelijke pijn.

Focus op een gezonde balans

Tijdens een bezoek aan de osteopaat wordt gekeken vanuit een holistisch perspectief op het menselijk lichaam. Ons lichaam is in een gezonde staat in balans, maar bij een verstoring kunnen klachten optreden zoals verkramping of pijnlijke spieren. Meestal is het lichaam prima in staat om zelf te herstellen, maar soms hebben mensen last van een chronische voortzetting van klachten, omdat de bron te weinig of niet adequaat wordt aangepakt. Een osteopaat zal dan ook vooral kijken naar het verband tussen lichamelijke klachten en mogelijke psychische oorzaken zoals stress. Ben je op zoek naar een erkende osteopaat voor kinderen? Centrum Osteon heeft ruim 10 jaar ervaring met zowel zwangere vrouwen als kinderen.

Hoe gaat een osteopaat te werk?

Net als een fysiotherapeut gaat een osteopaat met zijn handen te werk, en speurt enkel op een manuele wijze naar de mogelijke bron van de klachten. Vaak ontdekt men tijdens een behandeling dat de bron van de pijn ergens anders ligt. Omdat een osteopaat niet alleen aan symptoombestrijding doet, kun je met verschillende lichamelijke klachten bij hem terecht. Misschien voel je je moe of futloos of gebruik je medicijnen die niet helpen. Een osteopaat gaat op onderzoek uit en kijkt of er mogelijk een andere bron kan worden aangewezen. Hij kan echter de functie van de huisarts niet vervangen, dus in sommige gevallen blijft verwijzing naar de dokter noodzakelijk.

Welke klachten kun je door een osteopaat laten behandelen?

Een osteopaat kan behandelen bij tal van verschillende klachten, zowel uitwendig als inwendig. Naast behandeling van bijvoorbeeld frozen shoulders, rsi of pijn in de gewrichten, kan er ook bij vage buikklachten gekeken worden wat de mogelijke oorzaak is. Sommige mensen vragen zich af of een osteopaat een erkend beroep is, vanwege de overlap met fysiotherapie. In principe is osteopathie een beschermd beroep en er bestaat ook een speciale opleiding voor. Osteopaten die met succes deze opleiding hebben doorlopen, zijn aangesloten bij de vereniging NVO.

Voor welke doelgroepen is osteopathie een uitkomst?

Osteopathie is er voor alle leeftijden, aangezien elke leeftijdsgroep te maken heeft met specifieke klachten. Zo komen sportblessures overwegend veel voor bij jongeren en jongvolwassenen, maar hebben kinderen te maken met bepaalde stoornissen in hun ontwikkeling. Ook zwangere vrouwen kunnen last krijgen van bepaalde kwalen tijdens of na hun zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, opkomend maagzuur of instabiliteit rondom de bekken.

Sportblessures: naar de fysiotherapeut of een osteopaat?

Sommige mensen zullen zich afvragen wat de meerwaarde is van een osteopaat. Voor een sportblessure ga je immers toch naar een fysiotherapeut? Dat klopt, fysiotherapie en osteopathie hebben bij dergelijke blessures inderdaad veel overlap als het gaat om behandeling. Toch komt het vaak voor dat sportblessures terugkomen en bepaalde behandelingen geen effect hebben. In zulke gevallen maakt het mogelijk een effectief verschil om je te laten onderzoeken door een osteopaat, omdat hij gespecialiseerd is om pijnklachten bij de wortel aan te pakken.

Wat kost osteopathie eigenlijk?

Afhankelijk van je polis, krijg je een volledige of gedeeltelijke vergoeding van behandelingen bij de osteopaat. De tarieven liggen rond de € 100 per drie kwartier, zowel voor een intake gesprek als voor een behandeling. Zoek jij een osteopaat bij jou in de buurt? Deze Osteopaat Utrecht geeft een uitgebreide inzage welke klachten in aanmerking komen voor een behandeling.