Scherpere focus op organisatie, meer aandacht voor communicatie én verbreding en verdieping. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in de nieuwe versie van Milieuthermometer Zorg, die het Milieu Platform Zorg (MPZ) begin dit jaar heeft uitgebracht. Opvallend is de toevoeging van heldere ambities voor de eiwittransitie.
De Milieuthermometer Zorg is een hulpmiddel dat zorgorganisaties de weg wijst bij het zichtbaar en blijvend verduurzamen van de bedrijfsvoering. De Milieuthermometer is inmiddels toe aan de zevende editie. Het Milieuplatform Zorg heeft hierin in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame zorg verwerkt. Ook is het nieuwe eisenschema in lijn met de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Op het gebied van energie-inkoop betekent dit dat zorgorganisaties, die aan de Green Deal meedoen, beloven tenminste 30 procent duurzame energie in te kopen.
Eiwittransitie
Een in het oog springende vernieuwing is de incorporatie van de eiwittransitie. In 2030 moet tenminste 60 procent van het eiwitaandeel in de voeding voor cliënten en personeel plantaardig zijn. Over twee jaar moet de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten al fifty-fifty zijn.
Medisch verantwoord
Aan de hand van zeven eisen kunnen zorgorganisaties zien hoe ze dierlijke eiwitten in het voedingsaanbod op een medisch verantwoorde wijze kunnen vervangen door duurzame plantaardige eiwitten. Zo kunnen zorgorganisaties leren hoe ze de verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in voedingsproducten kunnen meten. Cateraars en leveranciers van voeding worden geacht met deze inzichten te gaan werken en verdere resultaten te delen. De Milieuthermometer bevat daarnaast een heldere begrippenlijst en informatie over externe partijen die kunnen helpen bij de voedseltransitie.
Organisatorische verankering
Ook op andere punten laat de Milieuthermometer verdieping en verbreding zien. Zo is er meer aandacht voor de organisatorische verankering. Voor verschillende thema’s zijn er Plan-Do-Check-Act (PDCA) cycli, zodat organisaties de voortgang goed kunnen evalueren. “Het doel hiervan is te stimuleren dat beleid concreet wordt en acties niet van de agenda verdwijnen”, laat het MPZ weten. “Die evaluatie kan kort en krachtig om onnodig papierwerk te voorkomen.”
Communicatie
Daarnaast heeft het MPZ bestaande en nieuwe communicatiemaatregelen in de Milieuthermometer Zorg bij elkaar gezet. Dit maakt het makkelijker de communicatieafdeling van de organisatie te betrekken en deelverantwoordelijk te maken bij verduurzaming. Ook is er aandacht voor training en onderwijs van medewerkers.