In deze tijd van de stormachtige opkomst van AI, loopt HR in de zorg opvallend achter als het gaat om innovatie, vindt Sietske Rozie. En dat terwijl juist hier het werven en behouden van personeel uiterst problematisch is. “In het arbeidsmarktvraagstuk is HR niet zichtbaar genoeg.”
Eind januari 2025 verloopt de BIG-registratie van Sietske Rozie. Ze is al sinds 2021 niet meer praktiserend als radioloog, maar vooral actief als podcastmaker, spreker, trainer en adviseur over leiderschap, strategie en innovatie in de zorg. Vooral digitale innovatie, zoals AI. Met HR-specialist Roos van Graas maakte ze in 2022-2023 de 30-delige podcastserie ‘Beter worden met Roos&Rozie’ over HR en leiderschap in de zorg.
“In de zorg is HR niet zo zichtbaar als je zou verwachten, gezien het probleem van het arbeidstekort”, concludeert Rozie. “Personeelstekort is momenteel het grootste probleem in de zorg. Dus als ergens de boel in brand zou moeten staan, is het wel op de afdeling P&O of HR. Maar ik zie geen HR-professionals uit de zorg op de barricade staan.”
In de zorg vindt veel innovatie plaats, weet Rozie. Vanaf de opkomst van AI worden de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie daar breder omvat en toegepast dan in veel andere sectoren. “Alleen op HR-gebied gebeurt dat juist weer minder dan elders, terwijl er zoveel haakjes zijn om dat te onderzoeken en ermee te experimenteren.”
Taken en competenties
Niet alleen voor recruitment is AI heel geschikt, maar ook voor het matchen van taken en competenties, het ondersteunen van loopbaanbegeleiding en daarmee het behouden van mensen. “Maar als ik HR-professionals uit ziekenhuizen spreek, slaan die daar niet echt op aan. Als ze echt ‘vakvolwassen’ willen zijn zoals in sectoren waar HR niet alleen een faciliterende maar ook een strategische rol heeft, moeten ze zichzelf veel zichtbaarder maken en het podium pakken. Want binnen de zorgorganisaties zijn zij de experts om de pijn van het personeelstekort op te lossen.”
Dit is volgens Rozie het moment om dat podium wel te pakken en AI kan daar een hele behulpzame rol bij spelen. “Dit is niet het moment om het te blijven negeren, daar is het al te laat voor.”
Zo deed ze met MUMC ze vorig jaar een verkennende sessie om te bekijken wat AI op HR-gebied zou kunnen bijdragen. “We zijn gaan brainstormen wat zorgprofessionals en leidinggevenden allemaal zouden kunnen doen, waar een probleem zit en of AI ons daarbij zou kunnen helpen. Hoe willen mensen werken, wat kunnen mensen, wat zijn hun ambities, waar zit een skills gap? Er kwamen allerlei creatieve ideeën op rondom roostering en planning, interne mobiliteit, teamontwikkeling, verzuim, loopbaanontwikkeling en nog veel meer.”
Enorme uitstroom
Volgens Rozie zou dit een van de manieren kunnen zijn om met behulp van AI betere loopbaanbegeleiding op te zetten, of afstemming met MBO- en HBO- opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden in de regio, om de enorme uitstroom te keren. Overigens ziet niet alleen Rozie hier mogelijkheden. Zo heeft het Citrienfonds subsidie aangevraagd voor een programma over innovatie op de arbeidsmarkt.
Bij het gebruik van AI gaat het Rozie niet per se om de techniek. Het gaat veel meer om de andere, frisse benadering van problemen. “Het maakt me niet uit of je uiteindelijk AI gaat gebruiken. Maar wat als je nu eens dingen op een andere manier gaat benaderen? Want je moet wel iets gaan doen met het personeelsprobleem.”
AI-geletterdheid
Vanaf februari moeten alle organisaties volgens de Europese AI Act opleidingen en trainingen hebben opgezet om de AI-geletterdheid op peil te krijgen. “Overal waar met AI gewerkt wordt, moet er scholing plaatsvinden. Maar als ik her en der rondvraag, zie ik geen stormloop op aanvragen voor het ontwikkelen of uitvoeren van lezingen of trainingen. Dan denk ik: waar is de rol van HR op dit gebied. Opleiding en scholing is toch een van hun rollen?”
Terwijl in de woorden van Rozie de boel in brand staat, is de brandweer nergens te bekennen. “Ik verwonder me daar oprecht over. Dat wil ik gaan ontdekken en verkennen, onder meer door in gesprek te gaan met HR-professionals uit de zorg. In andere sectoren zie je die strategische rol van HR wel. Dus ik denk dat in de zorg HR zichtbaarder moet worden en uit het HR-kantoor moet komen. Het belang van HR wordt onderschat, ook door HR zelf. We hebben ons wel op een gegeven moment gerealiseerd hoe belangrijk de ICT-afdeling is. Daar zijn we inmiddels wel van doordrongen. Maar de rol van HR, daar valt in vergelijking met andere sectoren nog veel winst te behalen.”