VWS rondt aanbesteding PGO’s af

Fleur Agema
Philip van de Poel
Philip van de Poel
19 december 2024
2 min

De Europese aanbesteding voor PGO’s nadert de eindfase. In de Kamerbrief van 18 december meldt Minister Agema dat er begin volgend jaar ‘waarschijnlijk’  contracten gesloten worden met drie partijen. Het contracteren van voorkeursleveranciers moet ertoe leiden dat iedere Nederlander die dat wil in oktober 2025 kan beschikken over een goed gevuld PGO. Om welke leveranciers het gaat, wordt pas na de contractering duidelijk. 

Met de afronding van de aanbesteding komt er definitief duidelijkheid over de voortgang van het traject rond de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). In de aanvangsfase waren er bijna dertig leveranciers die ieder een eigen PGO ontwikkelden. Gaandeweg bleven er hier een dozijn van over. Nog altijd teveel om op te kunnen schalen, constateerde VWS vorig haar. Met het oog op meer uniformiteit, een groter gebruiksbereik en een betere performance koos het ministerie daarom voor een nieuwe aanpak.

In  plaats van individuele aanbieders te subsidiëren zette VWS een Europese aanbesteding op touw. Die moet resulteren in drie voorkeursleveranciers. PGO-leveranciers die buiten de boot vallen, mogen straks hun product nog wel aanbieden, maar doen dat op eigen risico en krijgen geen financiële vergoeding van VWS.

Bezwaren

De Europese tender is niet zonder slag of stoot verlopen. Uit de hoek van de PGO-leveranciers kwamen meermaals bezwaren. De formele afhandeling van deze bezwaren leidde ertoe dat de sluitingsdatum meermaals moest worden uitgesteld. Daarmee is de beoogde contracteerdatum ruim een half jaar opgeschoven. Volgens insiders betekent het aanwijzen van voorkeursleveranciers nog niet dat alles in kannen en kruiken is. De aansluitende uitwerking van de contracten zou nog weken, zo niet maanden in beslag kunnen nemen.

Generieke onderlegger

Eén van de aandachtspunten hierbij is de verhouding van Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO) en de voorkeurs-PGO’s. Dankzij deze door VWS zelf ontwikkelde inzagefunctie hebben alle burgers altijd een zo compleet mogelijke set gezondheidsgegevens op één centrale plek beschikbaar. VWS ziet MGO als een generieke onderlegger, die de PGO’s ondersteunt. Leveranciers gaven eerder aan de voorziening te zien als een oneigenlijke concurrent. De angst bestaat dat veel burgers door de MGO-applicatie straks helemaal geen behoefte meer hebben aan een PGO. De PGO’s bieden weliswaar aanvullende functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om zelfgemeten gegevens op te slaan of te video-bellen met de zorgverleners, maar mogelijk hebben alleen digitaal door kneedde zorgvragers hier belangstelling voor.

Kwetsbare deadline

Daarbij moeten de PGO’s die straks door VWS uitgekozen worden EHDS-proef zijn. Het oplijnen met de European Health Data Space (EHDS) vergt zorgvuldigheid en daarmee mogelijk tijd. Daarmee oogt de deadline voor volledig functionele PGO’s voor iedere burger per oktober 2025, zoals vastgelegd in eerder kabinetsbeleid en het Integraal Zorgakkoord, kwetsbaar.

Zie ook: Vijf ka­mer­brie­ven over ge­ge­vens­uit­wis­se­ling en da­ta­be­schik­baar­heid

 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen