St. Antonius test thuismonitoring voor acute patiënten

Thuismonitoring
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek
12 december 2024
4 min

Het St. Antonius wil gaan inzetten op Continuous Vital Signs Monitoring (CVSM). Hiermee zijn acute patiënten vanuit huis continu te monitoren. In 2022 lanceerde het Utrechtse St. Antonius ziekenhuis al een innovatief thuismonitoringscentrum dat centraal chronische patiënten op afstand monitort. 

Het afgelopen jaar maakte Lotte van Drie, klinisch informaticus bij het St. Antonius Ziekenhuis, een ontwerp om deze continue monitoring van vitale parameters vorm te geven. Dat deed ze in het kader van haar eindproject in de studie Klinische Informatica aan de TU/e. “Met continue monitoring willen we bereiken dat patiënten na een operatie eerder naar huis kunnen. Zo krijg je minder opnames in het ziekenhuis en heb je dus minder personeel nodig.”

CVSM biedt dan ook veelbelovende voordelen zoals hogere patiënttevredenheid en betere zorgresultaten, stelt ze. Toch zijn er nog de nodige uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van lange termijn effectiviteit en traditionele opvattingen over ziekenhuiszorg. “Het is na een operatie vaak nog niet zo makkelijk om acute patiënten naar huis te sturen”, stelt Van Drie. “Er komt best wel veel bij kijken en je draagt wel de verantwoordelijkheid voor die patiënt. Daarom hebben we gekozen voor een pragmatische uitrol van deze zorgoplossing. We willen die stapsgewijs implementeren.”

Selectieproces

De eerste stap die Lotte van Drie beschrijft in haar ontwerp is dan ook de apparatuur leren kennen. Welke sensoren kunnen tegelijk verschillende fysiologische parameters meten en zijn geschikt voor CVSM? Voldoen ze aan de eisen van het ziekenhuis? Kunnen verpleegkundigen ermee werken? Via een nauw selectieproces koos het St. Antonius uiteindelijk voor mWear van Mindray.

Met deze sensoren is een Proof of Concept (PoC) uitgevoerd op de Spoedeisende Hulp (SEH). Patiënten op deze afdeling werden aan de apparatuur gelegd, terwijl ze in het observatorium lagen. Dit bevindt zich  in de vestiging in Nieuwegein. De resultaten zijn op afstand uitgelezen door de monitoringsverpleegkundigen in de vestiging in Leidsche Rijn. “We hebben getest op zes parameters, waaronder hartslag, ECG, ademhalingsfrequentie en bloeddruk, al was die laatste niet continu. Verder hebben we in de PoC gekeken naar veiligheid, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de sensoren. We wilden ervaring opdoen met CVSM in een gecontroleerde omgeving.”

Inzichten

In een maand tijd hebben er 84 patiënten in het observatorium aan de apparatuur gelegen. Met enquêtes hebben Van Drie en collega’s gekeken naar patiëntervaringen en verpleegkundige ervaringen, maar ook naar hoe de data eruit zag, of die compleet was en of de metingen betrouwbaar waren. Dat leverde waardevolle inzichten op. De verpleegkundigen noemden de sensoren eenvoudig te gebruiken en patiënten vonden ze niet belastend. Ze zagen  toekomst in het concept CVSM in de thuissituatie.

Nu zit het project net in de tweede fase. Van Drie en collega’s willen nu kijken of ze CVSM ook op de afdelingen kunnen gaan gebruiken waar patiënten langer liggen. “Patiënten waren zo positief. Ze vonden de wearables niet belastend. Toen we uitlegden dat we naar de thuissituatie werken, stonden veel patiënten daar positief tegenover. Ook al zijn er nog steeds technische en protocol-gerelateerde uitdagingen, de resultaten bieden vertrouwen voor verdere ontwikkeling”, stelt Van Drie.

Patiëntbeleving monitoren

De nadruk ligt nu op het verfijnen van protocollen, de koppeling met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), het vastleggen van verantwoordelijkheden, het optimaliseren van de technische infrastructuur en ontwikkelingen op regionaal en landelijk niveau. Daarnaast blijft het belangrijk om de patiëntbeleving te monitoren en deze ook in de volgende fase van het project nauwkeuriger te volgen, benadrukt Van Drie. “We kijken nu bijvoorbeeld naar monitoring in de nachten. Voordat we patiënten met wearables in hun thuissituatie gaan volgen, willen we eerst zeker dat de veiligheid goed is.”

Kortere ligduur

Wat moet de continue thuismonitoring uiteindelijk opleveren? Van Drie noemt minder opnamedagen en eventueel een kortere ligduur voor de patiënt als grote winstpunten. “De patiëntervaring gaat omhoog als die in een veilige thuisomgeving ligt. Voor zorgprofessionals betekent het minder werkdruk. Als een patiënt dankzij CVSM eerder naar huis kan, levert je het ook tijdswinst op de SEH op. Er zijn dus meerdere winstpunten als we hiermee doorgaan.”

Van Drie ziet dan ook toekomst in CVSM. “Er zijn al meerdere ziekenhuizen die het inzetten op afdelingen, maar voor de thuissituatie wordt er nog niet zoveel mee gedaan, voor zover ik weet. Het is nog een nieuw werkveld. We moeten nog een hoop verkennen voordat we het kunnen gaan inzetten thuis bij patiënten. Het kan wel echt meerwaarde gaan hebben in de zorg.”

 

 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek

Gerelateerde artikelen