Ouderenzorg in rustiger financieel vaarwater

Ouderenzorg financieel vaarwater
Redactie Dutch Health Hub
11 december 2024
2 min

In 2023 leed een kwart van de ouderenzorgorganisaties in Nederland verlies. Dit is een verbetering ten opzichte van 2022, toen meer dan de helft van de organisaties verlies draaide. Ook de huidige vooruitzichten voor 2024 lijken gunstig. Een goed moment dus voor verbeteringen in de bedrijfsvoering.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ouderenzorg van accountantskantoor BDO, waarin de financiële prestaties van een groot aantal ouderenzorgorganisaties in Nederland zijn geanalyseerd, zo meldt BeBright.

De financiële verbetering komt door een aantal factoren. De inflatie is afgenomen van ongeveer 10 procent in 2022 naar circa 3 procent op dit moment. Dit heeft geleid tot een normalisatie van kosten. De tariefstijgingen vanuit zorgkantoren hebben bovendien de hoge inflatie en de nieuwe CAO gecompenseerd.
Daarnaast zijn de aangekondigde bezuinigingen vanuit het Kabinet vooralsnog uitgesteld.

Investeren in de toekomst

De huidige stabiele periode biedt tijd en ruimte om verbeteringen in de bedrijfsvoering door te voeren, zodat er reserves ontstaan voor komende uitdagingen. Het is daarom wijs om nu te investeren in de toekomst. Zeker met de dalende rentestand van dit moment is het nu gunstig om aan de slag te gaan met de toekomstplannen. Het verbeteren van de bedrijfsvoering kost gemiddeld drie jaar en een vastgoedtraject vaak vijf tot zeven jaar, dus begin op tijd. Een bijkomend voordeel is dat de investeringsruimte van de organisatie hiermee toeneemt, en dat is belangrijk vanwege de forse investeringsopgave in de ouderenzorg. 

Interventies bedrijfsvoering

1. Begin met net verzilveren van quick wins. Hier is  geen plan voor nodig, aangezien het een kwestie van doen is vanwege de lagere complexiteit. Denk hierbij aan een vacaturestop en alle uitgaven boven een bepaald bedrag laten goedkeuren door de financieel directeur. Het besparingspotentieel is met 0 tot 10 procent relatief laag, maar het zorgt er wel voor dat de transformatie op gang komt.

2. De meest duurzame interventies hebben betrekking op operationele efficiency ofwel het stroomlijnen van de kostenbasis. Voorbeelden hiervan zijn anders organiseren van roostering/planning en aanpassingen in de span of control. Voor deze interventies is een wijziging van de werkwijze nodig, wat gepaard gaat met een cultuurverandering.

3. Voor het het creëren van een optimaal kostenmodel zijn strategische interventies noodzakelijk zoals het afstoten of uitbesteden van activiteiten en/of samengaan met andere organisaties. Dit zijn forse ingrepen die de gehele organisatie raken, die een besparingspotentieel kennen van 20 tot 30 procent. Echter, aangezien hier andere partijen voor nodig zijn, is het complex en tijdrovend om te implementeren. Voor een succesvolle transformatie adviseert BeBright een gezonde balans tussen de hierboven beschreven interventies. Hierbij is executiekracht nodig voor de daadwerkelijke uitvoering van de plannen.

Benieuwd naar de specifieke aanpak en de verbeterinitiatieven die jouw organisatie verder helpen? Meld je aan voor de inspiratietafel op 20 januari 2025!

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen