Het bruist van de ideeën en innovaties binnen de nieuwe generatie zorgprofessionals. Het vraagt alleen wat focus om die op grotere schaal in praktijk te brengen. Maar zelfs daar is iets op bedacht, zo Dat bleek tijdens de sessie NextGeneration x Coöperatie VGZ.
De opzet was om in dialoog te gaan met jonge dokters en verpleegkundigen over toekomstbestendige zorg en passende zorg en de rol die zij daarin kunnen spelen.
Frisse ideeën
Marjo Vissers, CEO van Coöperatie VGZ: “Jullie kijken toch nét iets anders aan tegen innovatie en groei. Met jonge professionals hebben we het kapitaal voor duurzame en passende zorg in huis. Jullie hebben frisse ideeën en weten precies waar het anders kan. Het is belangrijk om nu al samen de toekomst te schrijven. Vanuit VGZ willen we de goede ideeën grootmaken en breed implementeren, samen met de jonge zorgprofessionals.”
Die opzet lijkt gelukt. Het knetterde in Arnhem van de energie. ‘Het begint met lef. Ga het gewoon doen en zoek dan medestanders om samen te groeien’, was de rode draad op deze avond.
Vijf pitches
De kern van het programma bestond uit vijf pitches van vernieuwende zorgideeën.
- Suze van Berlo, wijkverpleegkundige bij Thebe, toonde aan dat onder andere door het afschaffen van de vijfminutenregistratie 90.000 minuten per week kunnen worden bespaard. Die kunnen worden omgezet van indirecte zorg naar directe zorg.
- Susette Lataster, verpleegkundige op de longafdeling van het Groene Hart Ziekenhuis, presenteerde Nurses Know Better: verpleegkundig zeggenschap levert meer werkplezier op en een reductie van verzuim.
- Verpleegkundige Roel van Schilt van Thebe legde uit dat met de juiste begeleiding en inzet van hulpmiddelen patiënten heel goed zelf kunnen oogdruppelen na bijvoorbeeld een staaroperatie. De hele keten – van huisarts tot egotherapeut, van oogpoli tot wijkverpleging – maakte deze aanpak tot een succes.
- Psychiater Jonas Stroink van GGZ Noord-Holland-Noord is een behandelhuis begonnen voor jongeren die extreem suïcidaal gedrag vertonen. Daarin is de cliënt zelf verantwoordelijk voor zijn of haar veiligheid en gedrag.
- Cardioloog Madelon Minneboo van Haaglanden Medisch Centrum wil onder het motto We Need You! een netwerk opzetten van jonge zorgprofessionals om een aantal goede ideeën uit te kiezen en die met hulp van VGZ voor de zorg op te schalen.
Pilotisis
VGZ is al actief op dit gebied, aldus Jane Ayu Nurlyta, Innovatiemanager Netwerk Zinnige Zorg bij VGZ. “Samen met zorgprofessionals hebben wij 192 Good practises ontwikkeld voor verbetering van directe zorg en 79 Fit initiatieven om bedrijfskosten te verlagen of duurzaamheid te bevorderen.” Onze zinnige zorg initiatieven en de pitches hebben zich bewezen en daar kunnen mensen met ideeën van leren. Dus ga met elkaar in gesprek.”
Madelon Minneboo: “Ik heb genoeg van de ‘pilotisis’ in Nederland. In plaats van losse plannen maken, moeten mensen elkaar opzoeken en hun enthousiasme delen.” De boodschap werd meteen opgepikt door Marjo Vissers en Jane Ayu Nurlyta. Nog diezelfde avond werden WhatsApp-groepjes van innoverende zorgprofessionals aangemaakt.
Netwerken en tegenwerken
Elkaar opzoeken is ook nodig omdat jonge zorgprofessionals binnen organisaties vaak ‘onderaan de voedselketen’ staan, zo merkte een jonge arts-onderzoeker op. “Het voordeel is: je hebt een frisse blik, het nadeel is: er wordt minder naar je geluisterd.”
Dit speelt bij jonge verpleegkundigen nog meer dat bij jonge artsen, maar voor beide groepen vraagt het tijd en energie om zich te ‘wapenen’ met kennis. Daar moet een organisatie ondersteuning voor bieden, maar daar moet iemand ook zelf ruimte voor nemen, vond een verpleegkundig specialist in de zaal. En de jonge innovators moeten de politiek binnen hun organisaties een beetje weten te bespelen. Dat betekent soms netwerken en soms tegenwerken, weten welke successen managers kunnen boeken en vooral de informele leiders kennen. Maar ook: weten waar de budgetten liggen voor de borging van het idee.
Escalatieladder
Gaandeweg de avond distilleerde gespreksleider Jaap de Bruijn een ideale ‘escalatieladder’ voor vernieuwing. Die bestaat uit zes stappen:
1. Lef hebben
2. De tijd nemen
3. doen
4. Delen
5. Opschalen
6. Borgen
“Jullie staan aan de ene kant van het spectrum: bij het lef hebben”, zo hield hij de jonge artsen en verpleegkundigen voor. “VGZ staat aan de andere kant: opschalen en borgen. Dan komen we elkaar in het midden tegen. Dat is delen. En dóen!”