Een consortium van UMC Utrecht en Ziekenhuis Gelderse Vallei en Viduet Health heeft de hoogste score behaald bij een aanbesteding voor een nieuwe, innovatieve vorm van Europese hartfalenzorg. Het ontwikkelde platform wordt vanaf december voor gebruikstesten geïnstalleerd in regio’s van Spanje, Italië en Zweden. In Nederland heeft het platform zich al bewezen.
Door vergrijzing en de toename van welvaartsziekten stijgt het aantal hartfalenpatiënten snel. Tegelijkertijd staan zorguitgaven onder druk en kampen alle Europese landen met een tekort aan zorgpersoneel. Om dit probleem aan te pakken, hebben drie Europese regio’s in Spanje, Italië en Zweden onder de naam ‘TIQUE’ een aanbesteding uitgeschreven voor een integrale vorm van Europese hartfalenzorg. TIQUE zoekt naar slimme oplossingen die patiënten meer regie geven en zorgverleners ontlasten.
Subsidie van EU
Van de zeventien deelnemende Europese consortia zijn er na drie selectierondes twee overgebleven. Hun toepassing wordt binnenkort geëvalueerd in de regio’s Catalonië (Spanje), Västerbotten (Zweden) en de provincie Avellino (Italië), met ondersteuning van een EU-subsidie. Een uitdaging is dat de drie Europese regio’s elk een ander zorgsysteem hebben. Daarnaast verschilt het niveau van digitalisering en de relatie tussen zorgverleners en patiënten.
Patiënt heeft regie
Zorginnovatiebedrijf Viduet Health zet nu de stap naar het buitenland. Viduet Health heeft, met ondersteuning van de beide ziekenhuizen, een digitaal platform ontwikkeld voor Europese integrale hartfalenzorg op afstand. Patiënten voeren zelfmetingen uit die automatisch naar het platform worden gestuurd. Indien nodig passen zij hun medicatie zelf aan op basis van afspraken met hun arts. Hartfalenverpleegkundigen en eerstelijns zorgverleners kijken via het platform mee en geven ondersteuning en advies. Mantelzorgers kunnen met de juiste informatie een deel van de ondersteuning van zorgverleners overnemen.
Zorgreductie
Naar schatting levert het nieuwe platform een zorgreductie van meer dan 50 procent op. Doordat patiënten tijdig zelf hun medicatie of leefstijl aanpassen, kunnen zij in veel gevallen een ziekenhuisopname voorkomen. Verder zijn door de zorg op afstand minder controle-bezoeken aan de huisarts of cardioloog nodig.
Succesvol in Nederland
In de ontwikkelfase heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei het platform getest in Nederland. Zowel voor zorgverleners als patiënten is het succesvol gebleken. Sandra Rozeboom, verpleegkundig specialist in Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Het platform ondersteunt de samenwerking tussen patiënt, mantelzorger en zorgprofessional. Dit kan helpen met de juiste zorg op de juiste plek, sneller instellen op optimale medicatie en ondersteuning in zelfmanagement.”