Het evidence beest als trouwe vriend

Thomas TImmers
Thomas Timmers
06 november 2024
4 min

Mocht je ooit de kans krijgen om onderzoek te doen naar jouw ideeën of interventies? Grijp die kans dan met beide handen aan! Er gaat een wondere wereld voor je open. Laat je niet weerhouden door het evidence beest, maar trek er samen met deze wonderlijke verschijning op uit.

Of ik zeker wist dat onze app, Patient Journey App, goed werkte? Natuurlijk! De app draaide in meer dan tien ziekenhuizen en begeleidde patiënten met uiteenlopende klachten, van gewrichtspijn tot kanker en hoofdpijn. We vroegen patiënten regelmatig naar hun mening, en de feedback was doorgaans een dikke 8. Dus ja, de app werkte prima!

Waar deze vraag vandaan kwam, werd duidelijk toen een aantal zorgverleners en onderzoekers mij subtiel wezen op het feit dat mijn aanpak niet per se ‘evidence-based’ was. Zelf zag ik eerlijk gezegd ter plekke het Evidence beest ontstaan: een abstracte verschijning die implementaties mogelijk zou vertragen en zaken onnodig complex zou maken. De cijfers die ik zojuist had gepresenteerd waren immers toch duidelijk? Gelukkig hield ik mijn gedachten voor me en bleef ik luisteren. Deze professionals waren niet kritisch om me af te kraken, maar om me verder te helpen. En eerlijk gezegd had mijn informatica-achtergrond me ook niet voorbereid op de wereld van wetenschappelijk onderzoek in de zorg. Genoeg te leren dus!

Confrontatie

Na een korte introductie in de wereld van wetenschappelijk onderzoek, staarde het evidence beest mij recht in de ogen aan: what’s it gonna be boy, yes or no? Wilde ik deze confrontatie aangaan? Zou ik het wel kunnen? Welke inzichten zou het opleveren? En hoe blij zou ik daarvan worden? Gesteund door de aanwezigen heb ik toen de knoop doorgehakt: Ja, ik ga ervoor! De deur naar de wetenschap was zojuist geopend.

Eerste stap

In 2017 waagde ik de eerste stap met een multi-center RCT (gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek) waar zeven ziekenhuizen en 180 patiënten aan deelnamen. We onderzochten of het gedoseerd aanbieden van informatie vóór het eerste consult patiënten beter zou voorbereiden om samen beslissingen te nemen. De resultaten van dit onderzoek openden mijn ogen. Het was fascinerend om te zien hoe wetenschap ons kon helpen om dieper inzicht te krijgen in de zorgprocessen én in de behoeften en verwachtingen van patiënten. En ook hoe de belangen van deze twee groepen lang niet altijd met elkaar overeenkomen.

Promotieonderzoek

Direct na de publicatie van dat eerste artikel, heerlijk gevoel by the way, ontmoette ik het evidence beest weer. Gevoed door mijn enthousiasme over het eerste onderzoek, doemde het op met de vraag of ik niet een volgende stap wilde gaan zetten: promotieonderzoek. Die vond ik toch wel erg spannend. Dan zou het opeens wel heel erg echt en serieus worden.

Ook hier zette ik de stap. Onder begeleiding van Jan Kremer, Tijn Kool en Loes Janssen heb ik in de periode 2018-2021 nieuw onderzoek gedaan naar het effect van timely information op tal van uitkomsten, zoals tevredenheid, betrokkenheid, compliance, zorgconsumptie en herstel. Op 1 oktober 2021 stond ik in de aula van het Radboudumc mijn proefschrift Patient Empowerment through Timely Information te verdedigen. Precies in de paar weken dat de covid-regels even werden losgelaten stond ik daar in een goed gevulde aula trots mijn werk te verdedigen én konden we in de avond met z’n allen nog een leuk feestje vieren ook.

Nieuw inkijkje

Na mijn promotieonderzoek ben ik doorgegaan met onderzoeken. Iedere keer dacht ik: wat een kans om weer een nieuw inkijkje te krijgen. Samen met tal van andere zorgverleners en wetenschappers deden we onderzoek in de orthopedie, de chirurgie, de MDL, de neurologie, de interne geneeskunde, de urologie, etc. Iedere keer weer keken we naar het effect van gedoseerde informatievoorziening op zowel de patiënt als de zorgverlener.

Netjes aangelijnd

Op 7 maart 2024 organiseerden we het Taking you into the future of healthcare congres. Een bijzondere dag. Niet alleen omdat tal van mensen met wie we samenwerken hun ervaringen kwamen delen, maar zeker ook omdat die dag Tijn Kool aankondigde dat ik samen met hem de onderzoekslijn Passende digitale Zorg zou gaan opstarten binnen het Radboudumc/IQ Health. Op dit moment begeleiden Tijn en ik vijf promovendi. Samen onderzoeken we hoe tal van vormen van digitale zorg wél of juist niet passend zijn. Slimme anamneses en triages, digitale prehabilitatie, AI in beslisondersteuning én medicatie op- en afbouwschema’s. Wie er iedere keer om de hoek meekijkt? Het evidence beest natuurlijk. Netjes aangelijnd, als een trouwe vriend met wie ik er graag samen op uit trek.

Thomas Timmers is een van de oprichters van Interactive Studios, het bedrijf dat OnlinePROMS en Patiënt Journey App heeft ontwikkeld. Sinds 2023 is het bedrijf onderdeel van Performation. In de periode 2018-2021 heeft hij zijn promotieonderzoek aan het Radboudumc gedaan. Sinds 2024 heeft hij een eigen onderzoekslijn aan het Radboudumc/IQ Health: Passende digitale Zorg.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen