Twaalf VVT-organisaties in Zuidoost-Brabant gaan werken met een nieuw ondersteunend model: de Schijf van vijf. Uitgangspunt hierbij is het stimuleren van de zelfredzaamheid van de klant. Professionele zorg wordt alleen ingezet als dat echt nodig is.
Het uitgangspunt is dat de zorg niet automatisch wordt overgenomen, maar mensen meer zelf de regie nemen. Dat kan door hen bijvoorbeeld te leren zelf ogen te druppelen of steunkousen aan te trekken. De twaalf VVT-organisaties in Zuidoost-Brabant hebben afgesproken om in vijf stappen het gesprek met de cliënt aan te gaan.
- Wat kan de cliënt zelf?
- Wat kan met de inzet van technologie?
- Wat zijn de mogelijkheden van mantelzorgers?
- Is de inzet van vrijwilligers een optie?
- En tot slot: is de inzet van een zorgprofessional nodig?
Het leven centraal
Vilans ontwikkelde de schijf van vijf door in het model ‘Het leven centraal’. De maatschappij gaat meer zorgen en de zorg gaat meer vermaatschappelijken. Het model geeft de samenhang en volgorde aan tussen voor jezelf kunnen blijven zorgen, hulp inschakelen van naasten of het sociale netwerk en de buurt, gebruikmaken van digitale zorg en samenwerken in netwerken.
Regiokracht
“In Zuidoost-Brabant is veel bereikt, want samenwerking is ingewikkeld. De regio heeft focus weten aan te brengen; partijen hebben samen een richting gekozen en weten dat goed te benadrukken”, aldus Lieuwe-Jan van Eck. Vanuit het programma RegioKracht ondersteunt hij de samenwerking en deelt hij ervaringen van andere regio’s met Zuidoost-Brabant. “Het draait hier nu echt om de vraag wat voor alle cliënten in de regio van belang is en wat dan het beste is om samen te doen en wat niet.”
Lees bij Vilans meer over de samenwerking