Als generalist leerde homeopathisch arts Gio Meijer de schoonheid van homeopathie kennen. Ze wil deze benadering voor iedereen beschikbaar maken. Twee congressen over homeopathie moeten de kennis erover vergroten.
Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat in Rotterdam de vereniging met de eerbiedwaardige naam Liga Medicorum Homeopathica Internationalis werd opgericht. In mei 2025 viert deze internationale homeopathievereniging dan ook zijn eeuwfeest met een congres in de Utrechtse Jaarbeurs. De titel: Joy of homeopathy. Gio Meijer rekent op een grote opkomst, van zowel homeopathische artsen en zorgverleners als van meer regulier georiënteerde zorgverleners.
Schoonheid van homeopathie
Meijer is voorzitter van de vakgroep homeopathie van de AVIG (Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde). Voor het LMHI-congres is ze voorzitter van het congrescomité. “Ik ben ooit als generalist begonnen in een academisch ziekenhuis op de intensive care afdeling. Daar heb ik de schoonheid van homeopathie leren kennen. Ik heb mogelijkheden gezien die anders zijn dan wat met reguliere geneeskunde kan. Klachten die binnen het reguliere veld gezien worden als niet behandelbaar, kun je met een andere behandelmethode misschien simpel oplossen. Mijn verlangen is om homeopathie voor iedereen beschikbaar te maken. Maar dan moet eerst iedereen weten wat homeopathie is.”
Succesvol behandeld
In november is er een wat kleiner congres in Veenendaal over homeopathie bij kinderen. Dat wordt georganiseerd door de Stichting VHAN. Die organisatie is voortgekomen uit de Vereniging van Homeopathische Artsen Nederland, die weer is opgericht in 1898, dus ook al van respectabele leeftijd. Meijer vertelt dat daar verschillende casussen zullen worden gepresenteerd van kinderen die succesvol homeopathisch behandeld zijn. “Dat zijn mogelijkheden met deze methode die ik binnen de reguliere geneeskunde niet ken. Vandaar de drang om het naar buiten uit te dragen.”
Gebrek aan kennis
Want het schort nogal aan kennis over homeopathie. Volgens Meijer is er de afgelopen jaren een beleid gevoerd dat ‘niet erg pro-homeopathisch’ was. “De resultaten daarvan merken we, want jongeren weten bijna niet meer wat homeopathie is.” Ze heeft de sterke indruk dat de kennis over homeopathie danig is afgenomen. “Ik heb er geen harde cijfers over, maar ik krijg soms van jonge studenten de vraag ‘wat is homeopathie?’ Dan ben ik echt een beetje gechoqueerd.”
‘Not done’
Ondanks de lange geschiedenis van de homeopathie in Nederland loopt de kennis van homeopathie in Nederland achter bij andere landen, vindt Meijer. In Brazilië is homeopathie een erkende specialisatie, in Zwitserland zit het in de basisverzekering. “Maar in Nederland is homeopathie onder artsen een beetje not done, terwijl het onder patiënten wel sterk leeft. Zeggen dat je homeopaat bent, is een soort uit de kast komen. Tegelijk hebben we veel deskundigheid te bieden.”
Het voorwoord van de hoofdredacteur van The Lancet in 2007 met als titel ‘Benefits and risks of homeopathy’ heeft veel invloed gehad op de reputatie van homeopathie, volgens Meijer. Na een negatieve meta-analyse van een groot aantal homeopathische trials schreef hoofdredacteur Ben Goldacre: ‘homoeopathy produced no statistically significant benefit over placebo.’ Daar bleek achteraf het nodige op af te dingen, volgens Meijer. “Maar het statement was al gemaakt en dat ijlde nog heel lang na.”
Terughoudende opstelling
Nog steeds is onwetendheid vaak de belangrijkste oorzaak voor de terughoudende opstelling ten aanzien van homeopathie, vermoedt Meijer. “We hebben allemaal het doel om mensen beter te maken. Zo gauw mensen een klein beetje meer weten, zie je steeds meer enthousiasme. Ik zie het als onze verantwoordelijkheid om daar meer bekendheid aan te geven. Ik geloof dat we met successen mensen hiervoor kunnen enthousiasmeren.” Daarom hoopt ze dat het congres in november en zeker het grote congres van mei volgend jaar daar verandering in zal brengen.
“Onbekend maakt onbemind en ik hoop dat we nu een breder publiek kunnen bereiken”, zegt Meijer. Op het jaarcongres in mei volgend jaar zullen verschillende specialismen aan bod komen: oncologie, kindergeneeskunde, farmacologie, tandheelkunde, maar ook diergeneeskunde en ‘agro-homeopathie’. “Dat is een vrij nieuwe tak van sport die in de VS het grootst is, waarbij je ook planten homeopathisch kunt behandelen. Dat is vrij succesvol.”
Enorme getallen
“Ik zou graag de brug willen slaan”, vertelt Meijer. Als voorbeeld noemt ze een van de sprekers in mei, prof. Michael Frass. Die publiceerde in The Oncologist over homeopathie bij de behandeling van kleincellig longcarcinoom. De ene groep kreeg de standaardbehandeling, de tweede de standaardbehandeling met placebo en de derde groep de standaardbehandeling aangevuld met homeopathie. “Met placebo zie je al 14 procent verbetering, maar met homeopathie 34 procent. Dat zijn enorme getallen. Dit soort publicaties hebben we nodig om de wereld van de evidence-based medicine te overtuigen.”
Mondiale deskundigheid
Het definitieve congresprogramma van het LMHI-congres 2025 wordt binnenkort bekend gemaakt. “Er komt zoveel mondiale deskundigheid bij elkaar”, belooft Meijer. Daar word je heel blij van. Het congres heet Joy of Homeopathy en dat zal het absoluut ook zijn.”