Genomineerden Computable Awards: beste zorgprojecten in ict
DNA-gebaseerde gegevensopslag staat nog in de kinderschoenen. Op de lange termijn kan DNA-opslag een efficiëntere, veiligere en schaalbare oplossing bieden voor het beheren van de enorme hoeveelheden gegevens die door moderne medische technologieën en onderzoek worden gegenereerd. De opslag in DNA-bolletjes is genomineerd voor een Computable Award.
TUE-onderzoekers hebben een methode gevonden om data langdurig op te slaan. Zij ontwikkelden gekleurde microbolletjes, proteinosomen, om DNA-bestanden afzonderlijk te kunnen verpakken.
Ook optimaliseerde de onderzoeksgroep van de TUE het uitleessysteem zodat opgeslagen data met zeer hoge nauwkeurigheid terug te halen zijn. Eén gram DNA kan in theorie zeventien exabyte aan data opslaan. In één sinaasappel zou je dan al het dataverkeer van een datacentrum kunnen omvatten.
Zes vragen aan hoogleraar Tom de Greef, Hoogleraar aan de TU Eindhoven
1. Hoe maakt jullie innovatie de zorg beter?
“DNA heeft een ongelooflijk hoge gegevensdichtheid, waardoor enorme hoeveelheden informatie in kleine fysieke ruimtes kunnen worden opgeslagen. Dit kan de manier revolutioneren waarop medische dossiers, inclusief genomische data, patiëntgeschiedenissen, beeldresultaten en behandelverslagen worden gearchiveerd en benaderd. Hierdoor kan efficiënter en veiliger worden omgegaan met grootschalige patiëntinformatie op de lange termijn. Het gaat dan met name om data die bewaard moet worden, maar niet te vaak geraadpleegd wordt.”
2. Waarom moet jullie innovatie winnen?
“Wij verdienen de Computable Award omdat we met de DNA-balletjes op een veilige en groene manier grootschalig archiefdata kunnen opslaan.”
3. Hoe lang heeft de ontwikkeling geduurd?
“De technologie om data op te slaan op DNA-balletjes is gestart in 2013 vanuit een groep in Harvard. De opslag in bolletjes is ons idee. Daar zijn we nu vijf jaar mee bezig. Die bolletjes maken het mogelijk om een bestandenbibliotheek op te bouwen.”
4. Wat is de status nu?
“We zijn bezig met de ontwikkeling van een encryptie-methode voor data op DNA om de veiligheid te garanderen. Dat doen we met een hele specifieke DNA-sequentie. Op dit moment is het DNA nog te duur, we kunnen nog niet concurreren met opslag in reguliere datacentra. We zijn wel volop bezig met de ontwikkeling.”
5. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?
“De kostprijs van DNA is zoals gezegd nog te hoog. De kans is groot dat daar de komende vijf tot tien jaar verandering in komt. Er zijn veel bedrijven en onderzoeksinstellingen bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren van DNA-synthese.”
6. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?
“Wij zetten nu volop in op de encryptie. Als de kostprijs van synthetisch DNA zakt, zijn wij klaar om grootschalig te gaan implementeren. Zorginstellingen kunnen dan via hun computers de data naar een speciaal datacentrum sturen waar de data wordt opgeslagen op DNA.”
Bekijk hier alle genomineerde zorgprojecten voor de Computable Awards 2024