AKI-alert waarschuwt bij acute nierschade

AKI-Alert
Maaike Zweers
Maaike Zweers
10 oktober 2024
3 min

Dankzij AKI-alert wordt acute nierschade tijdens een ziekenhuisopname eerder opgemerkt. De innovatie van Medisch Centrum Leeuwarden, Meander Medisch Centrum en Ziekenhuisgroep Twente is genomineerd voor de Computable Awards.

Vijf vragen aan internist-nefroloog Aaltje Adema

1. Hoe maakt jullie innovatie de zorg beter?

“We merken acute nierschade (AKI) sneller op en kunnen meteen concreet behandeladvies geven. Voorbeelden zijn het stoppen of vervangen van medicatie die schadelijk is voor de nieren of het geven van infuus bij mogelijke uitdroging. Vroegtijdig signaleren en behandelen leidt tot voorkomen van verergering van de nierschade en bij voorkeur zelfs tot reversibiliteit van de nierfunctie. Dit vermindert de kans op chronische nierschade, nierfalen en overlijden in de toekomst.”

2. Waarom moet AKI-Alert winnen?

“Acute nierschade is een onderbelicht probleem dat veel voorkomt. Het ontstaat bij zo’n 20 procent van de mensen in het ziekenhuis, terwijl het van twee op de drie niet tijdig wordt gezien of behandeld. Dit leidt tot vermijdbare nierschade, terwijl de behandeling van AKI eigenlijk heel eenvoudig is. Op korte termijn leidt dit tot langere duur van de ziekenhuisopname. Op langere termijn zorgt AKI voor verhoogd risico op chronische nierschade, nierfalen, hart- en vaatziekten en overlijden. Hier valt dus nog veel winst te behalen.”

3. Hoe lang heeft de ontwikkeling geduurd?

“In 2023 zijn we begonnen met het AKI-PATROL consortium, een samenwerking tussen drie  topklinische perifere ziekenhuizen en het UMC Utrecht. De AKI-alert is ondertussen in alle drie de ziekenhuizen actief. We zijn nu bezig met de analyses van het evalueren van de kwaliteit van zorg voor en na de implementatie van de AKI-alert.”

4. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?

“Implementatie van de AKI-alert diende te gebeuren in verschillende EPD-systemen omdat ieder van de drie ziekenhuizen een andere EPD-aanbieder heeft. Dit maakt het voor de toekomst wel weer gemakkelijker om AKI-alert  in de rest van de Nederland te implementeren omdat we al ervaring hebben opgedaan met de meest voorkomende aanbieders.”

“Daarnaast betekent implementatie van de AKI-alert niet direct ook een verbetering van de kwaliteit van zorg. We zijn nu aan het kijken hoe we de kwaliteit van zorg na implementatie van de alert verder kunnen verbeteren. Hierbij valt te denken aan hoe laat je de alert het best laat opvallen, aangezien er in toenemende mate sprake is van pop-upmoeheid onder de zorgverleners. Tevens is het lastig dat AKI een uiting is van een heterogeen palet aan onderliggende ziektebeelden. De behandeling is niet voor iedere AKI hetzelfde. We kijken nu naar hoe we hoofdbehandelaar kunnen ondersteunen in het uitvoeren van de juiste behandeling nadat de AKI is gesignaleerd. Er is dus nog veel werk aan de winkel en nog lang niet alle hobbels zijn genomen.”

5. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

“Ons ultieme doel voor de toekomst is het volledig elimineren van vermijdbare nierschade tijdens ziekenhuisopname. Hiertoe hebben we ook een geautomatiseerde beslishulp AKI-RISK ontwikkeld. Deze beslishulp zal patiënten met een hoog risico op AKI kunnen opsporen aan de hand van medische informatie. Deze AKI-RISK beslishulp wordt zal in de komende jaren geïmplementeerd en gevalideerd.”

Bekijk hier alle genomineerde zorgprojecten voor de Computable Awards 2024

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen