Het vaccin van Pfizer/BioNtech, een experimenteel medicijn tegen blindheid en een virtual reality-app zijn enkele van de winnaars van de Prix Galien awards voor innovaties in de medische wereld.
De Prix Galien Awards werden op 18 mei uitgereikt tijdens de Dutch Health Week in de Jaarbeurs. Er waren prijzen te vergeven in verschillende categorieën; het beste geneesmiddel, de beste innovatie en talentvolle onderzoekers van 2020/2021. Ook was er een éénmalige award voor de beste COVID-19-innovaties.
Research Award: Pieter Vader
De eerste award van de avond is de Research Award. Die is bestemd voor een jonge wetenschapper die baanbrekend werk heeft verricht. Deze prijs, waaraan ook een bedrag van 5.000 euro verbonden is, gaat naar Pieter Vader, Universitair Hoofddocent bij het Centraal Diagnostisch Laboratorium van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Vader doet binnen de Experimentele Cardiologie onderzoek naar het toepassen van extracellulaire membraanblaasjes (exosomen) als drager van geneesmiddelen.
MedTech Innovation Award: VRelax
De MedTech Innovation Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener. In deze categorie roept de jury VRelax tot winnaar uit. VRelax is een Virtual Reality app gericht op mensen met stressklachten in de GGZ, ziekenhuizen en het bedrijfsleven. Het is een ontspanningstool tegen stress, burnout, angst en somberheid en fysieke pijn. De jury noemt VRelax een volwassen en innovatief VR-systeem dat zich inmiddels bewezen heeft in GGZ-instellingen in binnen- en buitenland en roemt de gebruiksvriendelijkheid van de app en de keuzemogelijkheden voor de gebruiker.
Pharmaceutical Award 2021 en 2020: Luxturna en Vitrakvi
De Pharmaceutical Award wordt toegekend aan het meest innovatieve en/of betekenisvolle middel dat in het voorgaande jaar is geïntroduceerd. De Prix Galien Pharmaceutical Award 2021 gaat naar het middel Luxturna van Novartis B.V. Luxturna is een éénmalige behandeling voor een zeldzame erfelijke netvliesaandoening aandoening die leidt tot blindheid. Met behulp van lokale gentherapie wordt het gezichtsvermogen blijvend hersteld. De jury is onder de indruk van het geringe aantal bijwerkingen en de indrukwekkende klinische effecten bij een ziekte waar eerder geen behandeling mogelijk was. Omdat de prijs vorig jaar niet is uitgereikt, wordt er ook een award uitgereikt over 2020. Die gaat naar Vitrakvi van Bayer BV, een tumor-remmend middel dat inzetbaar is bij speciale zeldzame kankers en zowel bij kinderen als volwassenen toegepast kan worden.
Prix Galien Excellence COVID-19 Award: Pfizer, STRIP en Luscii
Eenmalig wordt tevens dit jaar de Prix Galien Excellence COVID-19 Award uitgereikt. Die gaat naar initiatieven ter bestrijding van het corona-virus. Deze award is opgedeeld in twee categorieën; medtech en pharmaceutical.
In de laatste categorie gaat het tussen de mRna-vaccins van Pfizer en Moderna en virusremmer remdesivir. Na uitgebreid beraad wijst de jury uiteindelijk het coronavaccin Comirnaty van Pfizer/BioNtech als winnaar aan. Dit vanwege de hoge snelheid van toediening, ook aan kinderen en zwangere vrouwen.
In de categorie Medtech gaat de strijd tussen de STRIP- robotica van Genmab & Hubrecht Institute, een innovatieve sneltest-robot voor coronatests en de Luscii remote monitoring app. Uiteindelijk is de jury zo onder de indruk van de veelzijdigheid en de waarde van de twee finalisten, dat de award naar beide initiatieven gaat.
Prix Galien
De winnaars van de Prix Galien ontvangen een gouden medaille ontworpen door Albert de Jaeger (1908-1992), winnaar van de eerste Grand Prix de Rome. De jury bestaat uit wetenschappers uit diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van (overheids)instellingen.
Lees ook:
Prix Galien vernieuwt en verbreedt zich