Platformleverancier TruBridge beëindigt de samenwerking met de Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek (VDZA). De vereniging ziet zich nu genoodzaakt om de stekker uit de regionale persoonlijke gezondheidsomgeving te trekken. MijnPGO moest een van de pijlers zijn van de digitale transformatie van de zorg in de regio.
De zorgorganisaties in de regio hebben de afgelopen jaren samen hard gewerkt aan deze Persoonlijke Gezondheidsomgeving voor burgers in de Achterhoek. De voorziening moest de digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens vergemakkelijken en de burger meer regie geven over zorg en gezondheid.
MijnPGO wordt sinds medio 2023 actief gebruikt in de Achterhoek. Alle zorgorganisaties in de regio kunnen gegevens delen met burgers in de regio. In de afgelopen maanden zijn verschillende oplossingen succesvol geïmplementeerd, waaronder ‘Revalideren doe je samen’, ‘Parkinson en dan’ en ‘Samen Sterker Thuis in de gemeente Oude IJsselstreek’. Op de eigen website afficheert MijnPGO zich als ‘de meest complete PGO’.
Onderdeel transformatieplan
MijnPGO kreeg ook een prominente plek in het regioplan dat aanbieders en zorgverzekeraar Menzis in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) opstellen. Het door de VDZA opgestelde transformatieplan is nagenoeg afgerond en de gesprekken met zorgverzekeraar Menzis verlopen volgens de vereniging bijzonder positief. Al deze inspanningen kunnen mogelijk de prullenbak in nu TruBridge heeft besloten om de samenwerking met de VDZA niet te verlengen.
Geen duurzame toekomst
Het Amerikaanse Trubridge is de leverancier van het GetRealHealth-platform waar MijnPGO op is gebouwd. De leverancier heeft geen vertrouwen in een duurzame toekomst voor PGO’s in Nederland en verwijst daarbij naar de recent overheidsbeleid. Zo wil het ministerie van VWS het aantal leveranciers via een nieuwe aanbesteding drastisch terugbrengen. Deze procedure verloopt moeizaam. Ook leeft het gevoel dat VWS met het ontwikkelen van een generieke inzagefunctie (Mijn GezondheidsOverzicht) de marktpartijen concurrentie aandoet. De VDZA noemt het “erg teleurstellend” te moeten meedelen dat TruBridge “geen enkel vertrouwen meer heeft hoe Nederland een PGO tot ontwikkeling wil brengen”.
Teleurgestelde reacties
Ook in de reacties uit de zorg klinkt teleurstelling door. “Buitengewoon jammer dat zo’n compleet PGO niet doorontwikkeld kan worden”, laat bestuursvoorzitter Erwin Bomers van Marga Klompé via LinkedIn weten. “Een versnipperd PGO-landschap waar wel een wil is, echter de weg nog (steeds) niet gevonden. Een pas op de plaats om zorgvragers écht de regie te geven.”
“Jammer genoeg weer een terugslag om de klant/patiënt in een andere positie in het zorglandschap te brengen”, reageert Maarten Van Rixtel, directeur transitie en innovatie Sensire. “Wat een teleurstelling, met name ook voor patiënten en zorgverleners in de regio”, stelt bestuurder Hans Niendieker van HINQ, coöperatieve zorginstelling voor passende en hybride netwerkzorg. “Dit moet toch een signaal zijn aan VWS, ZN en MedMij om voor een stabiele toekomst en structurele financiering zorg te dragen met PGO als middel voor databeschikbaarheid voor alle burgers.”
Gebruikers van MijnPGO krijgen de gelegenheid in de komende weken om hun gegevens veilig te stellen. Daarna wordt de toegang tot MijnPGO afgesloten en de opgeslagen data vernietigd. De VDZA beraadt zich naar eigen zeggen met urgentie op de toekomst, zodat de regioplannen voor samenwerking vanuit de IZA akkoorden doorgang kunnen vinden.