HELP-T wint Innovatieprijs

HELP-T zorginnovatieprijs
Jasper Enklaar
11 april 2024
3 min

De ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs 2024 is gewonnen door HELP-T, de draagbare badge voor kwetsbare personen.

Het stimuleren van start ups die de zorgvernieuwing in de thuis- en ouderenzorg kunnen versnellen. Dat is de opzet van de Innovatieprijs van ActiZ, de Vereniging voor Zorgtechnologie WDTM en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Donderdag 11 april vond de finale van de pitchcompetitie plaats op het hoofdpodium van Zorg & ict.

Na vier bevlogen pitches riep de jury HELP-T uit tot winnaar van de Innovatieprijs. Volgens juryvoorzitter Alexander van Cappellen was het “een close call met vier heel goede pitches. Wel wilden we ze graag alle vier dit podium geven. Bij winnaar HELP-T zien we heel sterk de noodzaak en de meerwaarde. Bovendien staat het heel dicht bij de doelgroep: cliënten, patiënten, burgers.” 

Mobiliteit en zelfredzaamheid

HELP-T biedt met een draagbare badge een digitaal alternatief voor het ouderwetse kettinkje met persoonsgegevens. De badge is bedoeld voor kwetsbare personen, zowel senioren als kinderen. Dragen biedt veiligheid, meer mogelijkheden voor mobiliteit en zelfredzaamheid. HELP-T is al acht jaar met dit project bezig, nadat de badge werd ontwikkeld op verzoek van Alzheimer Nederland, vertelde Jeroen Franssen in zijn pitch. 

Nadat HELP-T de Innovatieprijs had gekregen, bekende Franssen dat het alleen al een bekroning was dat ze op het podium konden pitchen. “Maar dit gaat ons helpen om na de pilotfase met de juiste partijen in gesprek te raken en straks op te schalen naar heel Nederland.”

Betere nachtrust

In zijn pitch gaf Eef Lamers van Micro-Cosmos met veel overtuiging aan dat de inzet van de ‘bedkap’ leidt tot betere nachtrust van cliënten en tegelijk tot verlaging van de werkdruk van medewerkers. De bedkap biedt geborgenheid, snoezel-momenten en een betere omgeving om te slapen. Uit verschillende pilots komen positieve resultaten: negen van de tien cliënten rapporteren positieve ervaringen. Bij een pilot bij zorgorganisatie Mijzo daalde de werkdruk volgens Lamers met 65 procent.

Datasamenwerking

Jasper Sustronk van Linksight beschreef hoe zij een oplossing bieden voor makkelijke en veilige datasamenwerking tussen meerdere partijen in de zorg. “Federatieve samenwerking”, noemde Sustronk hun platform. “Data hebben we nodig om de huidige problemen in de zorg op te lossen, maar die data zijn verspreid over de verschillende silo’s van verschillende organisaties.” Linksight biedt een platform voor secundair datagebruik, waarbij de data bij de diverse organisaties blijft. “Data wordt versleuteld, dus je kunt ze niet inkijken, maar er wel mee rekenen. We delen dus de inzichten, niet de data.”

Meer bewegen

Wendy Scholtes-Bos hield een pleidooi voor meer bewegen door ouderen. Walk in the ParQ ondersteunt daarbij. Het is een app die wandelroutes aanbiedt met fysieke oefeningen op maat. De oefeningen zijn afgestemd op de verschillende fasen van ouder worden: vitale ouderen, ouderen met een rollator of in een rolstoel. Het zijn volgens Scholtes-Bos simpele oefeningen die voor de meeste mensen haalbaar zijn. In Nederland zijn al meer dan vijftig routes gelanceerd, volgend jaar verwacht Walk in the ParQ de eerste routes in het buitenland te openen.

Runners-up

Kuura en Doba waren de runners-up van de Innovatieprijs. Zij hadden de pitchfinale net niet gehaald, maar mochten tijdens het juryberaad toch nog een presentatie geven. Rik Bos deed dat over het “meest gebruiksvriendelijke online zorgplatform” Kuura. Dit platform brengt zorgverleners en zorgvragers bij elkaar

Doba biedt – in potentie, want het product is er nog niet – een oplossing om minder mobiele mensen toch te laten douchen of in bad te laten gaan. “Met comfort, waardigheid en tegelijk de mogelijkheid om te drogen”, volgens Sebastiaan Lumanouw van Doba. “We willen iedereen een fijne douche- en badervaring bieden.” 

Na afloop vertelde juryvoorzitter Van Cappellen dat alle deelnemers, ook de runners-up met hun ideeën, belangrijk zijn voor de veranderingen waar de zorg voor staat. “Het is goed dat ze allemaal een boost krijgen.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen