Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens Zorg & ict op 10 april. Het zijn Juvoly en Valtes.
De VR-bril tovert met Corpus VR saaie oefeningen om naar spannende games. Dat maakt volhouden veel gemakkelijker. Maak kennis met de zesde finalist van de Nationale Zorginnovatieprijs.
Oprichter Gert-Jan Brok: “Ons credo is ‘Let’s play to heal. Niemand kiest ervoor om te gaan revalideren. Maar mensen met een trauma of andere klachten ontkomen er niet aan. Met een therapeut erbij is het niet zo lastig om oefeningen vol te houden. Maar als iemand het zonder begeleiding moet doen, is het een heel ander verhaal. Dan vraagt het volhouden veel discipline.”
“De oefeningen in Corpus VR komen rechtstreeks uit de traditionele literatuur, die bewijzen al tientallen jaren hun nut. Wij vertalen ze naar spelletjes waarin precies diezelfde bewegingen zitten. Maar wel met een ander aandachtspunt. Als je op de traditionele manier oefent, ben je je heel bewust van je lichaam en van de pijn. En als je je arm twintig keer omhoog moet doen, gaat ‘ie de twintigste keer echt niet meer zo hoog de lucht in. Als het doel in de spelomgeving ligt, denk je daar minder over na. Je doet wat het spel van je vraagt.”
Mede-oprichter Kiki Coppelmans: “Uniek aan ons systeem is dat we altijd beginnen met een individuele meting: de zogenoemde baseline. Op basis daarvan passen alle oefeningen zich aan op wat iemand kan. Als een patiënt zijn arm niet hoog in de lucht kan krijgen, zal het spel daar ook niet om vragen. Je kunt in Corpus VR niet zomaar op draken jagen of een ruimteschip besturen. Je moet eerst door de metingen heen.”
De behandelaar kan op een dashboard precies bijhouden hoe vaak en hoe lang iemand oefent. Die resultaten worden ook teruggegeven aan de patiënt. Die kan dus de vooruitgang zelf bijhouden. En dat motiveert.
InMotionVR, het bedrijf achter Corpus VR, bestaat sinds 2016. Inmiddels wordt de software door rond de 300 klanten gebruikt, zowel in de eerste als de tweede lijn. Brok: “In de eerste lijn heb je het over fysiotherapeuten die een paar brillen hebben. In de tweede lijn, de revalidatiecentra, gaat het wel over grote aantallen. Er zijn ook patiënten die zo blij zijn met deze manier van oefenen dat ze zelf een VR-bril aanschaffen. Maar dat is geen kleine uitgave, die mogelijkheid heeft lang niet iedereen.”
Zorgverzekeraars vergoeden Corpus VR nog niet. Brok: “Er is al is al wel een letselschadeverzekeraar die het gebruik vergoedt, dat is Univé. Daar zijn we heel blij mee. We praten nu met een partij die zowel letselschade- als zorgverzekeraar is. Het zou mooi zijn als die ook gaat vergoeden. Dan kunnen we echt stappen gaan zetten.
Op dit moment komen de inkomsten uit het gebruik nog niet boven de uitgaven uit. “We financieren nog steeds met een investeerder. En we kijken regelmatig voor welke subsidies we in aanmerking komen. “
Brok heeft een tip voor starters. “Bereid je voor op een marathon in in deze markt. Ondanks dat je misschien een fantastische innovatie hebt die morgen 100 procent het verschil kan maken. Een sprintje wordt het niet. Het kan jaren duren voor je innovatie aanslaat. Zorg ervoor dat je je bedrijf daarop voorbereidt.”
Coppelmans vult aan: “Innovatie betekent verder kijken dan de gebaande paden. Omdat de zorgverzekeraars onze innovatie nog niet vergoeden, zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om die gedekt te krijgen. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de letselschade-verzekeraars gekomen. “
“De Belastingdienst roept altijd dat ze het niet leuker kunnen maken, wel gemakkelijker. En daar hebben wij een stapje voor, wij kunnen het oefenen gemakkelijker én leuker maken! “
Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens Zorg & ict op 10 april. Het zijn Juvoly en Valtes.