Thijs Groenen en Matz van Noesel gingen op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor de grote hoeveelheden wegwerphandschoenen. En vonden niets. Ze ontwikkelden dus de Gloovy Eco Gloves. En bereikten daarmee de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs.
Matz van Noesel (rechts op de foto) : “Tijdens de coronaperiode zagen we dat er enorm veel wegwerphandschoenen werden gebruikt die vervolgens allemaal werden verbrand. Dat moest anders kunnen, vonden we. We zijn ons dus gaan afvragen met welke grondstoffen je een alternatief zou kunnen maken. Dat hebben we gevonden, samen met de vader van Thijs die in de chemie werkt.”
Het werden de Gloovy Eco Gloves. Die zijn te gebruiken in de schoonmaak, medische en foodsector voor alle niet-steriele handelingen. Groenen schat in dat 90 procent van de wegwerphandschoenen in zorginstellingen te vervangen is.
De besparing op uitstoot is enorm. Zou je de handschoenen na gebruik bij het reguliere afval weggooien, dan is de besparing op CO2-uitstoot volgens Van Noesel en Groenen al 50 procent. En worden de handschoenen na gebruik gerecycled, dan is het besparingspotentieel 75 procent.
Hapklare oplossing
Het gebruik is volgens de bedenkers een ‘hapklare oplossing met mega-impact’. Van Noesel: “Wegwerphandschoenen horen bij de meest vervuilende producten in de zorg. Als je het gebruik daarvan in je organisatie aanpakt, maak je hele grote stappen zonder dat je daar grote investeringen voor nodig hebt. Je kunt meteen beginnen en je hoeft bijvoorbeeld niet eerst je hele wagenpark te vervangen. Dit is echt veel eenvoudiger.”
Niet de duurste
Volgens Groenen kunnen de handschoenen op prijs prima concurreren met de bestaande. “We zitten niet helemaal aan de onderkant met onze prijs. Dat komt doordat we ook de kosten van inzamelen en terugsturen meerekenen. Maar we zijn redelijk competitief. Er zit veel verschil in de prijzen van de reguliere handschoenen. Die van ons zijn zeker niet de duurste.”
De prijsstelling is essentieel. Groenen: “Duurzaamheid is overal heel belangrijk, totdat het te veel kost. Dan houdt het snel op. Dat is waar veel initiatieven stranden. Vanaf het allereerste begin was voor ons de vraag welke grondstoffen kunnen we konden gebruiken om een product te kunnen aanbieden dat nog wel op prijs kon concurreren.”
Challenge
De bedenkers startten een maand of acht geleden met prototypes. En haakten daarmee aan bij een challenge van schoonmaakbedrijf CSU Asito. Van Noesel: “Die wonnen we. Daardoor kwamen we in een trial-fase en kregen we de kans om samen met hen de handschoen verder te verbeteren. Eind 2023 zijn we tot een deal gekomen. Ze gaan de handschoenen op grote schaal gebruiken.”
Ook in de zorg is de eerste partij aangehaakt. Park Zuiderhout, een woonzorgcomplex in Teteringen, gebruikt de handschoenen in de zorg, schoonmaak en catering. De inzameling is daar ook gestart. De ervaringen die ze daar opdoen, kunnen ze weer gebruiken in andere zorgorganisaties. Het gaat Van Noesel en Groenen niet om de verkoop van losse doosjes, maar om het inrichten van een systeem van leveren, inzamelen en hergebruiken in steeds meer zorgorganisaties.
Capaciteit
De capaciteit is op dit moment 150.000 doosjes per maand. In één doosje zitten honderd handschoenen. Groenen: “Dat is dus best al wel wat, maar nog lang niet genoeg. In de ziekenhuissector worden volgens mij zo’n 5 miljoen doosjes per jaar gebruikt, dus we moeten nog wel flink opschalen. Een groot voordeel van ons productieproces is dat we dat eenvoudig kunnen doen. Zeker in vergelijking met de reguliere handschoenen. Voor die van ons zijn geen ingewikkelde chemische processen nodig.”
De productie vindt plaats in Oost-Europa. Daar is volgens Van Noesel bewust voor gekozen. “De ingezamelde handschoenen worden wel in Nederland bewerkt, maar vervolgens moeten ze terug naar de fabriek. Als die in Azië staat, klopt onze propositie niet meer. Dan verlies je in het transport veel van de milieuwinst.”
Geen externe financiering
Van Noesel en Groenen hebben hun product relatief snel op de markt gekregen. Externe financiering hadden ze daarbij niet nodig. “We hebben zeventig uur per week gewerkt zonder salaris. De vader van Matz is bijgesprongen en zo hebben we het tot nu toe kunnen redden. Maar omdat we nu meer klanten krijgen en meer voorraad moeten voorfinancieren, komt er een moment dat we op zoek moeten naar financiering. Daarvoor kijken we ook naar subsidies, maar dat zijn lange trajecten.”
Duizend vragen
Een tip voor andere starters? Groenen: “Word master van je eigen product. Wij hebben geen chemische achtergrond, daar hebben we andere mensen voor aangehaakt. Weet waar je hulp bij nodig hebt. Maar zorg vervolgens wel dat je precies weet hoe alles zit. Ze kunnen Matz en mij nu duizend vragen stellen, wij hebben overal antwoord op”
Duurzaam groeien
Focus houden wordt de komende tijd de grootste uitdaging, aldus Groenen. “We zouden ons materiaal kunnen gebruiken voor nog meer producten. Of we zouden de grens over kunnen gaan. Dat doen we ook wel, we hebben een afspraak staan bij een heel groot schoonmaakbedrijf in Duitsland. Maar er is in Nederland nog veel werk aan de winkel. We hebben al veel lopen, maar we moeten wel duurzaam groeien.”
Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens Zorg & ict op 10 april. Het zijn Juvoly en Valtes.