In Nederland gaat iemand in een kwetsbare positie zes jaar eerder dood dan gemiddeld. En deze mensen leven de laatste vijftien jaar van hun leven ook nog eens in slechte gezondheid. De verschillen lijken de komende tijd alleen maar groter te worden. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert Pharos van 18 tot 21 maart de week van de gezondheidsverschillen.
Om dit probleem aan te pakken, wil Pharos niet alleen focussen op leefstijl, maar juist op de aanpak van achterliggende oorzaken van gezondheidsverschillen.
Gedeelde opgave
Gezondheid en welzijn van Nederlanders is te lang gezien als de verantwoordelijkheid van de zorg alleen. De realiteit is dat het een gedeelde opgave is voor alle beleidsterreinen. Internationaal spreekt men over Health in All Policies.
Gezondheidsverschillen
Niemand kan er omheen: alleen al in de EU worden de kosten van gezondheidsverschillen geschat op 980 miljard per jaar. Dit laat zien dat investeren in gezondheid loont op andere beleidsterreinen. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op de krapte op de arbeidsmarkt en de uitgaven in het sociaal domein, aangezien gezonde mensen meer en langer kunnen werken. En kinderen die zich (mentaal) gezond voelen, kunnen zich beter ontwikkelen en makkelijker leren op school.
Kijk in de wijk
Pharos heeft voor de week van de gezondheidsverschillen een gevarieerd en interactief programma samengesteld. Tijdens ‘kijk in de wijk sessies’, workshops en diverse online bijeenkomsten richten ze zich met de deelnemers op de toekomstige stappen naar een toekomst met gelijke gezondheidskansen voor iedereen.
Activiteiten delen
Tijdens deze week organiseren veel organisaties in heel Nederland activiteiten die een plaats op de Pharoskaart verdienen. Delen van die initiatieven kan hier.