Biotechbedrijf Artica Therapeutics heeft 12 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde voor startende bedrijven. De financiering wordt de komende jaren ingezet om kandidaat-medicijnen gereed te maken voor klinische validatiestudies.
Artica heeft de afgelopen jaren een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van medicijnen voor patiënten die lijden aan ernstige ontstekings- of immunologische aandoeningen als Crohn, reuma en lupus.
Beperkingen en bijwerkingen
Er zijn al verschillende medicijnen beschikbaar om auto-immuun- en ontstekingsziekten te behandelen. Deze hebben veel beperkingen en bijwerkingen. Ze behandelen veelal de symptomen in plaats van de oorzaken.
Tjeerd Barf, mede-oprichter en CEO van Artica: “Ontstekings- en immunologische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld gepaard gaan met een enorm hoog niveau aan zogenoemde cytokines. Deze cytokines veroorzaken activatie van bepaalde receptoren. Medicijnen moeten die receptoren blokkeren. De medicijnen die nu op de markt zijn, kunnen dat vaak maar voor een hele beperkte periode, of de werking is onvoldoende vanwege die hoge cytokineniveaus.”
Ontstekingsziekten
“De medicijnen die wij willen ontwikkelen, kunnen zich langdurig en onomkeerbaar hechten aan deze receptoren. Er zijn al medicijnen die onomkeerbaar hechten aan bepaalde ziekte-eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan aspirine en omeprazol. Wij hebben ontdekt dat deze methode ook kan werken voor bepaalde receptoren die zijn betrokken bij auto-immuun en ontstekingsziekten.”
Klinische studies
Met de financiering kan Artica volgens Barf in ieder geval drie jaar vooruit. “We verwachten over een jaar of vijf tot zes de eerste klinische studies te kunnen gaan uitvoeren.” De investeringsronde werd geleid door Thuja Capital en Seroba, samen met InnovationQuarter en oprichtingsinvesteerder Biogeneration Ventures.