Mayo Clinic pokert in politiek spel rond kostenreductie

Philip van de Poel
Philip van de Poel
29 juni 2023
2 min

Mayo Clinic gooit zijn economisch gewicht in de strijd om bezuinigingsplannen in thuisstaat Minnesota te dwarsbomen. De internationaal gerennomeerde ziekenhuisketen dreigde recentelijk miljarden aan investeringen te schrappen als het bestuur in Minnesota een uitgavenplafond zou invoeren.

De plannen voorzagen onder meer in het instellen van een commissie die boetes kon opleggen aan ziekenhuizen waar de kosten boven een vastgesteld groeipercentage zouden uitkomen. “We willen onze ziekenhuizen niet knevelen. We willen juist dat ze bloeien, zeker Mayo Clinic met zijn uitstekende internationale reputatie”, motiveerde de Democratische initiatiefnemer Jennifer Schultz de plannen in Politico. “Maar we willen er ook voor zorgen dat gewone werkende gezinnen zich gezondheidszorg kunnen blijven veroorloven.” Met de almaar stijgende collectieve zorgrekening een onmogelijke opgave, aldus Schultz.

Economische factor

Nu is Mayo Clinic in Minnesota meer dan alleen een internationaal hoog aangeschreven ziekenhuisketen. In de North Star State is de zorggigant een economische factor van enorme betekenis. Alleen al in thuisstad Rochester zijn 35 duizend mensen werkzaam voor Mayo. Een miljardeninvestering moet Rochester de komende jaren veranderen in een zogeheten Destination Medical Center (DMC).

Drukmiddel

In het politieke steekspel rond het uitgavenplafon werd deze zelfde investering door Mayo als drukmiddel gebruikt. Met succes. Te elfder ure pasten de wetgevers in Minnesota hun voorstel drastisch aan. Zodoende kan de toezichtcommissie overschrijding van het kostenplafond niet langer beboeten, maar alleen onderzoeken. Ook een verplichte personele bezettingsnorm, zoals die een paar jaar geleden in de Nederlandse ouderenzorg werd ingevoerd, sneuvelde.

Onderliggend dilemma

De gang van zaken in Minnesota staat niet op zichzelf. Ook in Connecticut, Oregon en Massachusetts botsten lokale overheden en ziekenhuizen over maatregelen om de zorgkosten te beteugelen. “Ziekenhuizen zijn bedrijven die enorme sommen geld verdienen”, aldus senator Cindy Friedman in Massachussetts. “Dat is waar je tegenover staat.”
“De kosten van de één zijn de inkomsten van de ander”, schetst Cynthia Cox, directeur van het Affordable Health Care programma, in Politico het onderliggende dilemma. “Om die reden is het een lastige politieke strijd.” Pikant detail: als not for profit-organisatie sloot Mayo boekjaar 2022 af met 595 miljoen dollar in de plus.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen