De toepassing voor spraakgestuurde rapportage van Attendi heeft donderdag 15 juni de ActiZ-WTDM Innovatieprijs 2023 gewonnen. Volgens de jury is dit een oplossing voor slimmer en efficiënter werken die de thuis- en ouderenzorg dringend nodig heeft.
In een toelichting op het jurybesluit zegt juryvoorzitter Alexander van Cappellen, CIO van Zorgboog, dat Attendi veel stappen gezet heeft, nadat ze vorige jaar voor de eerste keer hadden meegedongen naar de Innovatieprijs. “Nu staat er echt iets. Dit is een goede basis om dingen slimmer en efficiënter te doen. Ze hebben nu een duwtje nodig om door te pakken en op te schalen. Dit is wat Nederland nodig heeft.”
Innovatie versnellen
De Innovatieprijs is een initiatief van ActiZ en de vereniging voor zorgtechnologie WDTM. Hiermee willen ze start-ups stimuleren die innovatie en zorgvernieuwing in de thuis- en ouderenzorg versnellen. Want er gebeurt al wel het een en ander, maar niet op de snelheid en de schaal die nodig is.
22 inzendingen
Eerder dit jaar was er een competitie uitgeschreven voor innovatieve oplossingen ‘om de zorg voor ouderen en chronisch zieken op te schudden’. Na de voorrondes waren er van de 22 inzendingen vier finalisten overgebleven. Zij mochten op de mainstage van Zorg & ICT in vijf minuten hun oplossing pitchen.
Spraakherkenning
Winnaar Attendi is een pionier in spraakoplossingen voor de zorg. Met spraakherkenning is alle documentatie vast te leggen, zodat er geen kostbare zorgcapaciteit verloren gaat aan administratieve taken. In zijn pitch vertelt mede-oprichter Diederik de Rave dat het aantal gebruikers in een jaar van zeshonderd is toegenomen tot 21.000, onder andere bij Buurtzorg. “Spraakgestuurde rapportage maakt dat zorgmedewerkers hun schaarse tijd kunnen besteden aan wat er echt toe doet.”
Geavanceerde algoritmen
De tweede pitch is van de gratis Floortje-app. De naam is geïnspireerd door Florence Nightingale. Deze helpt zorgmedewerkers met geavanceerde algoritmen de meest geschikte zorgtechnologieën te ontdekken en selecteren. “Wij willen de beste zoekmachine voor zorgtechnologie worden”, vertelde bedenker en directeur Laura Steman in haar pitch. `Floortje’ werkt als een nieuwe digitale collega, die meedenkt, vertelde ze. “Zorgmedewerkers vertellen dat ze hierdoor veel meer mogelijkheden zien.”
Zorg op afstand
Genus Care maakt efficiënte en betrouwbare zorg op afstand mogelijk, betoogt Jill Mulder in de derde pitch. Het eenvoudige frame maakt het makkelijk om verbinding te maken met cliënten, vitale functies te monitoren, tijdig te alarmeren, naast beeldbellen en foto’s uitwisselen.”Hoe kunnen mensen langer thuis blijven wonen? Dat begint bij Genus. Wij zetten de ouderen centraal en verbinden ouderen, mantelzorger en de zorgprofessional. Mijn oproep: Let’s team up met Genus!”
Eervolle vermelding
De Micro-Cosmos bedkap is de laatste pitch. Deze enige niet-digitale inzending krijgt een eervolle vermelding van de jury. De bedkap zorgt voor een rustige slaapomgeving, legt mede-oprichter Eef Lamers uit. Daarmee is het een oplossing voor het probleem van nachtelijke onrust,. De bedkap geeft meer geborgenheid, minimaliseert externe prikkels en vermindert het aantal oproepen en verstoringen in de nacht. “Zo kunnen we de goede momenten van bewoners met dementie verhogen en probleemgedrag voorkomen.”