Diederik Gommers: ‘Behandelen of niet? AI helpt beslissen’

Diederik Gommers ai
Jasper Enklaar
14 juni 2023
2 min

Diederik Gommers pleit voor de inzet van AI als hulpmiddel bij het maken van keuzes in de zorg. “Voordat ik over een paar jaar met pensioen ga, moet er zo’n model zijn.”

De covid-periode heeft ons een aantal dingen geleerd, vertelde Diederik Gommers  op de mainstage van Zorg & ICT 2023. Met zijn arm in een sling na een ongelukkige val van een trapje wees hij op het belang van kennis en van centrale aansturing, van samenwerking tussen alle partijen in de zorg. “We moeten veranderen, er is echt een sense of urgency.”

Meer regie

Data-uitwisseling noemde Gommers als een van de belangrijkste lessen. “Ik ben blij dat ik net van de minister heb gehoord dat het ministerie meer regie op zich gaat nemen. Het is toch onbegrijpelijk dat we in 2023 veel data niet kunnen uitwisselen?”

Pleidooi voor verandering

Met de dramatische cijfers over de tekorten aan mensen in de zorg en de toenemende kosten (“als we zo doorgaan, gaan we naar 20 procent van het BNP voor de zorg”) onderbouwde Gommers zijn pleidooi voor verandering.

Daarbij gaat het niet om meer efficiëntie, daar valt volgens Gommers weinig winst meer te behalen. “We moeten met elkaar nadenken over de limieten van de zorg. Als je een volgende stap wil maken, moet je niet willen groeien in capaciteit. Nee, we moeten eerder strenger zijn aan de poort.”

Het juiste advies met AI

Precies daar verwacht Gommers dat AI gaat helpen. “Voordat ik met pensioen ga, wil ik een AI-model dat het juiste advies aan de dokter kan geven. Een model dat helpt de juiste keuze te maken om behandelingen wel of niet te starten.” Ook met andere slimme toepassingen kan AI de zorgprofessionals helpen en daarmee ontlasten. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat we weer de echte connectie met de patiënten kunnen maken; het mango-momentje. Alles dat we bedenken, moet in het kader zijn van de menselijke maat.”

Kwaliteit brondata

Om dat daadwerkelijk mogelijk te maken, moeten er wel een aantal kwesties eerst opgelost worden, hield Gommers zijn publiek voor. Neem de data. Als ze al beschikbaar zijn, is de kwaliteit van brondata niet altijd goed. “Daar moeten we met elkaar afspraken over maken.” Het feit dat leveranciers van apparaten op hun eigen data blijven zitten en dat het niet mogelijk is dat apparaten met elkaar kunnen communiceren, vond Gommers onbestaanbaar.

Ethische consequenties

Samenwerking is daarom onontbeerlijk. Gommers kondigden aan dat op 13 juni ‘zijn’ Erasmus MC met de TU Delft en de Erasmus Universiteit het REAIHL heeft opgericht: het Responsible and Ethical AI for Healthcare Lab. “Als we dingen gaan maken voor over 3 tot 5 jaar die onze besluitvorming gaan beïnvloeden, met alle ethische consequenties, dan moeten we nu al met elkaar over in gesprek gaan.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen