Health~Holland Star­tup­plein: alle zorginnovaties verzamelen!

Zelfzorg aan Zee
Kim Sterenborg
13 juni 2023
4 min

Direct bij binnenkomst van Zorg & ICT 2023 struikelen bezoekers over slimme zorginnovaties. En over een surfplank.

Health~Holland stimuleert en faciliteert innovatief onderzoek en ontwikkeling door publiek-private samenwerkingen. Zij mochten het Startupplein van Zorg & ICT 2023 voorzien van de meest veelbelovende start-ups en scale-ups in de zorg.

Spreekuur.nl: online eerstelijnscontact

Emmely Pennings en Tharanghi Logendran staan namens DigiDok op de beursvloer voor Spreekuur.nl: een online tool waarmee patiënten advies kunnen inwinnen van hun zorgverleners en hun medisch dossier kunnen inzien. Het initiatief wonnen begin 2023 al de regiovoorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs. Pennings en Logendran hopen op Zorg & ICT vooral eerstelijnszorgverleners te ontmoeten. Pennings: “Al 2,5 miljoen patiënten kunnen gebruikmaken van Spreekuur.nl. Vandaag willen we meer huisartsen en verpleegkundigen laten zien wat we voor hen kunnen betekenen.”

Huisartsen van Nederland: triage met AI

Een paar meter verder staat de door de vakjury gekozen winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 en eigenlijk de directe concurrent van Spreekuur.nl: Huisartsen van Nederland. Bestuurder Richard Witteman legt de oplossing (het patientflow managementsysteem) simpel uit: “Huisartsenpraktijken hebben veel telefonische contactmomenten: van afspraken maken tot herhaalrecepten. Dat kost de doktersassistent veel tijd en wij vangen al die gesprekken in onze online tool.”

De triage vindt plaats op basis van artificial intelligence (AI) en dat is vooral krachtig bij nieuwe zorgvragen. “De doktersassistent ontvangt vanuit de tool adviezen en een urgentiebeoordeling, maar bepaalt altijd zelf de vervolgstappen.” Het doel: de werkdruk verminderen en meer patiënten helpen.

Huisartsen van Nederland

Richard Witteman van Huisartsen van Nederland

Voca Zorg: zzp-platform zonder intermediair

Ron Veerkamp en Koos van Brecht hopen de bezoekers te overtuigen van Voca Zorg: een platform waar zzp’ers en zorginstellingen elkaar kunnen vinden. Oprichter Veerkamp: “Er zijn natuurlijk meer zzp-platforms in de zorg, maar wij werken zonder intermediair en onze zzp’ers zijn aandeelhouder.” Van de aandelen is 49 procent in handen van de zzp’ers door middel van hun automatische lidmaatschap van een speciaal opgerichte vereniging.

De grootste uitdaging is niet om de zzp’ers in de zorg voor zich te winnen, maar om de zorgorganisaties te overtuigen. “Het vaste inhuurproces doorbreken is onze uitdaging. Mensen zijn zo gewend de telefoon te pakken en een opdracht uit te zetten bij een intermediair.” De business case is er, nu het gedrag nog. Ook de vakjury van de Health Impact Accelerator ‘23 ziet potentie in het concept: tijdens Zorg & ICT wint Voca Zorg de juryprijs.

Kendrostijl: modieuze mechanische sta-opstoel

De Kendrostijl sta-opstoel is ook één van de regiowinnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs. Ineke Marsman demonstreert de sta-opstoel ontworpen door haar man: “De stoel is mechanisch, dus er is geen accu of elektriciteit nodig. Mensen helpen zichzelf uit de stoel te komen en zo behouden ze hun spierkracht. Of eigenlijk: ze versterken hun spierkracht.”

Wat opvalt, is dat dit medische hulpmiddel er modieus uitziet. De ‘Bib’ wordt meestal particulier aangeschaft door revalidatiepatiënten en die zijn ook erg te spreken over het design en de personalisatiemogelijkheden. “En het is duurzaam,” vult zoon Jorit Tolboom aan. Zero-waste is het uitgangspunt. Kendrostijl koopt de stoelen zelfs terug van patiënten die ‘m niet meer nodig hebben.

Kendrostijl sta-opstoel

Ineke Marsman van Kendrostijl

Zelfzorg aan Zee: surfen voor je hersenen

Het mini-strandje en de surfplank op het Health~Holland Star­tup­plein zijn van Zelfzorg aan Zee. Tijs van Bezeij verzorgt met zijn team een interdisciplinair revalidatieprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Met Zelfzorg aan Zee werken patiënten aan hun zelfvertrouwen en worden hun hersens geprikkeld. Het programma is vooral bedoeld voor mensen die na hun reguliere revalidatietraject nog niet het idee hebben ‘klaar’ te zijn. Van Bezeij: “Als revalidatiearts ga ik letterlijk en figuurlijk met mensen in zee. Ik ben erbij in de golven en zo bouwen we ontzettend snel een vertrouwensband op.”

Van Bezeij is al bijna tien jaar bezig met surftherapie. Eerst in de Verenigde Staten met oorlogsveteranen en nu dus aan de Nederlandse kust met mensen met hersensaandoeningen. Is dat wel schaalbaar? “Ja hoor, we zitten nu vooral in Putten en Tenerife maar er is nog veel meer kustlijn.”

Health~Holland Star­tup­plein

Dit is slechts een kleine selectie van de start-ups en scale-ups. Kom vooral zelf kijken en proberen op het Health~Holland Star­tup­plein op Zorg & ICT.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen