Grote systemen die alles kunnen behappen. Nog niet zo lang geleden was dit de gouden standaard voor digitale zorg. Maar er tekent zich een kentering af. Dit leert een rondgang op ’s werelds grote zorg-IT beurs HIMSS. Want: wat leveren de data in al die grote systemen professional en patiënt eigenlijk op? En: hoe blijven ze overeind in de stortvloed van gezondheidsdata die op ze afkomt? Makers van lenige, AI-gedreven applicaties beloven chocola te maken van de digitale data-brei.
Ook in Chicago, waar HIMSS dit jaar de tenten heeft opgezet, zijn de aanbieders van grote zorginformatiesystemen prominent aanwezig. Epic, Oracle Cerner, Meditech, Allscripts en ook het Nederlandse ChipSoft: gezamenlijk nemen ze heel wat vierkante meters beursvloer in. Dat het prijzige vierkante meters zijn, is geen probleem voor de aanbieders van elektronische medische dossiers. Volgens onderzoeksbureau Business Intelligence zal de totale waarde van de wereldwijde EPD-markt in 2025 tegen de veertig miljard dollar lopen.
Deze cijfers vertellen echter maar het halve verhaal. In de nieuwste Future Health Index constateert medtech-bedrijf Philips dat artificiële intelligentie binnen drie jaar EPD’s gaat inhalen als grootste digitale kostenpost in de zorg. Niet heel verrassend, maar ook op de HIMSS in Chicago is AI het buzzword.
Produceren van digitale data
Wie het over artificiële intelligentie heeft, heeft het automatisch over data. In het produceren van digitale data is de zorg exceptioneel goed. Circa een derde van de data die wereldwijd worden gegenereerd zijn uit de zorg afkomstig. Met dank aan vooral de medische beeldvormingstechniek en het genoom-onderzoek.
Ontsluiten van data
De grote vraag is natuurlijk wat zorgverleners, onderzoekers, patiënten en beleidsmakers met al die data kunnen. Veel van de data zit opgesloten in systemen die niet communiceren. “Wat ik zoek, is een gestroomlijnd, intuïtief programma dat de manier verandert waarop we data uit complexe systemen trekken”, stelt onderzoeksleider Kenneth Tidwell van Banner Health. “Systemen als Cerner hebben zo’n mogelijkheid niet van nature ingebouwd.”
“We hebben tegenwoordig digitale thuismeet-apparatuur, virtuele telemetrie, elektronische SEH’s, video-consulten…”, aldus CIO Chuck Podesta van Renown Health. “Wat je wilt, is een instrument dat data uit al die verschillende bronnen bijeen brengt. Dan heb je het over een heel ecosysteem. Epic staat niet meer centraal.”
Kwaliteit van data
Naast ontsluiting is ook de kwaliteit van data een kopzorg. Data-analisten in de zorg zijn makkelijk de helft van hun tijd kwijt aan het opschonen van data voor ze zelfs maar aan echte analyse toekomen. “Zorgdata in het algemeen is dirty, dirty, dirty”, zegt Brad Kueter van Silverback Datafirst, dat PACS-migraties begeleidt. Die vuile eigenschap verklaart ook de naam van zijn bedrijf. Kueter: “Vaak is data zo vervuild dat je er niks mee kan, maar niemand durft de gorilla in de kamer aan te wijzen.”
Dat durft interoperabiliteitsplatform Health Gorilla wel. In ieder geval in de naamgeving. Zo staan er in de beurshal twee grote gorilla’s naast elkaar. “Puur toeval”, grinnikt Kueter. “We waren stom verbaasd toen we onze stand opbouwden, maar wij hebben niets met elkaar te maken.”
Privacy van patiënt
Silverback Datafirst is bepaald niet de enige exposant die goede sier maakt met AI. CoMET bijvoorbeeld belooft ‘AI-based patient monitoring’ met ‘minder frictie en meer machine learning’. Buurman Rad AI noemt zichzelf leider in “AI-enabled radiology workflow, empowering radiologists to save time, reduce burnout, and improve patient care”.
Zorgaanbieders en onderzoekers die de eigen data niet meer vertrouwen, kunnen terecht bij MDClone dat synthetische data levert die ‘de bruikbaarheid maximaliseert met optimaal respect voor de privacy van de patiënt’.
Krachtiger patiëntreis
Wie denkt dat AI op de HIMSS het domein is van niche-spelers, hoeft niet ver te kijken om het tegendeel te zien. Medtech-gigant Philips zet AI in om de klant te voorzien van ‘bruikbare inzichten op schaal die voorbij de einder reiken’. Microsoft-partner Azure heeft het over ‘een krachtiger patiëntreis dankzij AI’. Microsoft zelf en EPD-gigant Epic gebruiken het HIMSS-podium om een OpenAI-dienst te lanceren met het Epic-EPD als vertrekpunt.
Menskracht
Tegen zulk corporatief geweld is het moeilijk opboksen. De Filippijnen proberen het toch met een eigen landenstand. Het land brengt evenwel geen digitech aan de man maar menskracht. De cijfers op de informatiezuil spreken boekdelen: 650.000 IT-specialisten, jaarlijks 4.500 nieuwe apothekers en 15.000 verpleegkundigen, kortom alles wat een westers bedrijf maar nodig heeft voor klinische trials, proces-automatisering, data-analyse of beveiliging.
“We hebben talent in overvloed met name op het gebied van programmeren en we zijn kostenefficiënt”, zegt HR-professional Leah Cedaña. “We hebben zelfs India ingehaald. Onze mensen spreken beter Engels en voelen zich cultureel meer verbonden met het westen.” Menselijke denkkracht dus en daar kan volgens Cendaña geen AI-gedreven gorilla tegen op.