Symposium zorginnovatie biedt verdieping aan Integraal Zorgakkoord

Zorginnovatie
Maaike Zweers
Maaike Zweers
13 oktober 2022
3 min

Het Integraal Zorgakkoord is een goede stap op weg naar de digitale transformatie, maar geen heilige graal. Er moet nog veel worden uitgewerkt. Daar helpen aanwezigen op het symposium ‘Bepaal de waarde van je zorginnovatie’ van 10 oktober graag bij. 

De zorg is en blijft een lastige branche om in te innoveren. Veel goede ideeën komen niet verder dan concept of pilot. Zorgondernemers, innovatiemedewerkers en financiers kwamen deze week op initiatief van de Dutch Health Leaders Foundation bijeen bij de Dutch Health Hub om ervaringen te delen en aanbevelingen te formuleren. Ze willen zo het Integraal Zorgakkoord op het gebied van digitaliseren tot een succes helpen maken.

Na de presentaties van Payam Abrishami van het Zorginstituut en zorgondernemer Maryse Spapens volgde een paneldiscussie waaraan naast de sprekers ook zorgondernemers Michiel Allessie en Femke van der Voort deelnamen. Samen met dagvoorzitter Douwe Jippes en de deelnemers in de zaal kwamen ze tot zeven aanbevelingen.

1. Denk mee

Als er een goed idee vanuit partijen in de zorg komt, help die partijen dan als ZN, Zorginstituut en VWS. Zeg niet alleen dat het voorstel niet voldoet voor een bepaalde regeling of financiering, maar denk mee. Is het niets, zeg dat dan ook gewoon. Maar is het een goed idee, denk dan mee over mogelijke alternatieve oplossingen voor de implementatie.

2. Maak een snelle start mogelijk

Als een innovatie voldoet aan de klinische eisen, maak het dan mogelijk om gewoon te starten. Maak bijvoorbeeld financiering voor een bepaalde periode voor een bepaald aantal gebruikers mogelijk. Dan blijven de kosten binnen de perken en krijgt een innovatie de kans om zich binnen de zorgpraktijk te bewijzen.

3. Vorm één loket
Deel meer, vecht minder. Maak het Kenniscentrum Digitale Zorg los van ZN. Maak er één loket van waar innovators terecht kunnen voor financiering en ondersteuning. Stuur ze vanuit dit loket op gezamenlijke, overstijgende thema’s die zijn opgenomen in het Integraal Zorg Akkoord als de hybride huisartsenpraktijk en patiëntgerichte chronische zorg door inzet van telemonitoring.

4. Creëer een (wettelijke) prikkel

Als een innovatie echt bewezen heeft de zorg te verbeteren, maak de toepassing dan minder vrijblijvend. Verplicht zorgverleners bijvoorbeeld de nieuwste, bewezen passende behandeling voor te schrijven en niet te blijven terugvallen op oude vertrouwde.

5. Los het echte probleem op
Nog te vaak heeft iemand een goed idee, dat hij of zij vervolgens in de zorg wil introduceren. Maar lost het niet echt een daadwerkelijk probleem van zorgverleners op. Er zit dus niemand op te wachten. Begin bij de eindgebruiker en kijk waar die behoefte aan heeft. Dat vergroot de kans dat een innovatie ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Design Thinking is hierbij onmisbaar.

6. Vind ingangen bij zorginstellingen
Als je als zorgondernemer een product hebt, zoek je ingangen bij zorginstellingen. Dat kan een enthousiaste zorgprofessional zijn of een innovatiemanager. Ook die kan een brug slaan met de zorgprofessionals. Als je er één hebt, kan de innovatie zich als een olievlek uitbreiden.

7. Maak een verdienmodel voor de arts
Veel artsen zullen niet snel geneigd zijn een innovatie in te voeren als die ze direct in de portemonnee raakt. Besparen op zorg is natuurlijk geweldig, maar als de artsen er niet mee willen werken, schiet je er niets mee op.

Dutch Health Leaders Foundation neemt alvast initiatief voor het Knelpunten Centrum Digitale Zorg. Dit moet een meldpunt voor innovatoren en digitale zorgondernemers worden om knelpunten te adresseren en te presenteren aan Kenniscentrum Digitale Zorg. Wil je meedenken, mail dan naar join@dutchhealthleaders.foundation.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen