Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van het Radboudumc en voorzitter van de umc-koepel NFU werkt met de umc’s aan beleid voor duurzaam inkopen. We vroegen haar of dat niet strenger moet.
Mist u geen harde duurzame doelen in het Integraal Zorg Akkoord (IZA)?
“Natuurlijk zou ik het nog concreter willen. Maar vroeger was het alleen maar financiën, nu is het integraal en richtinggevend op grote maatschappelijke ontwikkelingen. Geweldig dat we die slag met zoveel partijen hebben kunnen maken.”
Wat zou u qua duurzaamheid in de toekomst in het IZA willen?
“Duurzaamheid mag er van mij in de toekomst nog nadrukkelijker en concreter in komen te staan. Denk aan afspraken over duurzame zorginkoop en het voorschrijven van medicatie en interventies.”
Zijn er geen hardere afspraken nodig om voor echte versnelling te zorgen?
“Als zorgaanbieder kun je best meer doen dan wat in het IZA staat. Die verantwoordelijkheid heb je zeker bij een grotere organisatie, zoals een universitair medisch centrum. Met het Radboudumc proberen we daarom voorop te lopen.”
Probeert u ook collega-umc’s met jullie Nijmeegse duurzaamheidsvirus te besmetten? U bent ook voorzitter van de umc-koepel NFU…
“Duurzaamheid is voor de NFU een erg belangrijk thema. We hebben een duurzaamheidsclub van bestuurders. Alle umc’s hebben nu duurzaamheidscoördinatoren die kennis delen over bijvoorbeeld preventie, duurzamer omgaan met medicatie, minder afval en green teams. Zij trekken samen op. Dat moet nog meer, maar is veelbelovend.”
Verwacht u een versnelling in verduurzaming bij de NFU-leden?
“Absoluut. Tien of zelfs vijf jaar geleden was het een thema waar je het moeilijk over kon hebben. Nu beginnen alle umc’s er echt werk van te maken. Met de ongekend heftige problemen waar we nu voor staan, verwacht ik dat de urgentie alleen maar groter wordt.”
Verwacht u ook dat de gezamenlijke NFU-leden met hun inkoopmacht de farmacie en hulpmiddelenfabrikanten veel meer gaan verleiden om met duurzamer, circulair aanbod te komen?
“Zeker. We hebben een sterke inkooppositie, helemaal samen met de grote topklinische ziekenhuizen. Maar we moeten nog wel stappen maken in strenger beleid voor duurzaam inkopen. Dat doen we nu nog niet goed genoeg.”
Is er voldoende duurzaam en circulair aanbod?
“Nee. Het wordt heel spannend of we de Green Deal-doelen voor circulair gaan halen. Het aanbod is zeer beperkt. Veel medische hulpmiddelen zijn niet eens verkrijgbaar in bijvoorbeeld een herbruikbare variant.”
U had het tijdens het VGZ-debat in verband met circulair zelfs over ‘afdwingen’ van meer circulair aanbod…
“Je kunt niet zonder dwingende eisen. Dat begint bij het inkoopbeleid van jouw organisatie. Dat is nodig om duurzame, circulaire opties een kans te geven, zeker als ze duurder zijn. Vaak heb je het overigens helemaal niet over duurder. Op korte termijn, bij de aanschaf, betaal je misschien meer, maar een circulair product gaat langer mee. Wat beter is voor de planeet is op lange termijn meestal ook beter voor de portemonnee.”