Met een temperatuur van meer dan dertig graden en bijkans smeltend asfalt hadden de omstandigheden waaronder het Zorgpeloton de Vuelta Holanda Toertocht reed niet veel Spaanser kunnen zijn. Alle zorgcoureurs reden de rit echter zonder problemen uit, met na binnenkomst maar één vraag: wanneer weer?
Ruim vierduizend deelnemers klommen op 14 augustus in Utrecht op de fiets om alvast een voorschot te nemen op La Vuelta a España, die op 19 augustus van start gaat. In de wetenschap dat er in de zorgsector veel gefietst wordt, nam de Dutch Health Hub het initiatief om een ‘zorgpeloton’ in koers te brengen bij de toertocht. Met enkele tientallen deelnemers was de zorg in vrijwel de volle breedte vertegenwoordigd. Van aanbieders van ziekenhuiszorg, ouderenzorg en ggz tot zorgverzekeraars, van IT-aanbieders tot medische fietskoeriers, van bestuurders tot professionals, tezamen maakten ze duidelijk hoezeer de fiets een soms gespleten sector kan verbinden.
Mentale opwarmer
Het startschot voor het zorgpeloton werd gegeven door oud-profwielrenner en aanjager Rob Harmeling. Bij wijze van mentaal opwarmrondje blikte hij met Dutch Health Hub-redacteur Philip van de Poel terug op zijn etappewinst in de Tour de France, op de kop af dertig jaar geleden.
Aanvalsplan
Harmelings relaas illustreerde hoe toeval de koers kan kleuren. Als toenmalig TVM-kopman Gert-Jan Theunisse in eerdere ritten niet door het ijs was gezakt, had Harmeling als gekend helper nooit fiat gekregen om voor de ritwinst te gaan. Op marsorders van ploegleider Cees Priem, mocht -nee, moést- hij nu wel voor eigen succes gaan. Dat Harmeling in de laatste kilometers het vooraf opgestelde aanvalsplan verscheurde, werd hem na de etappewinst vergeven. Harmeling: “Ik moest eigenlijk op drie kilometer voor de finish ontsnappen.”
Vergeten
De hardrijder uit Hellendoorn bleef echter zitten en ging pas achthonderd meter voor de finish snoeihard aan. “Un jump extraordinaire”, aldus destijds een beduusde Franse TV-commentator. Om succes te hebben, moet de prof dus soms de opdracht van de baas vergeten, wilde vragensteller Van de Poel van Harmeling weten. “Nou, Cees Priem was een ploegleider die niet zoveel zei. Hij kwam mijn hotelkamer binnen, tikte mijn bed aan en bromde iets van: jij bent, Rob.”
Teamwork
Met deze les in zelfsturend teamwork goed in de oren geknoopt, zette het zorgpeloton zich even na tienen in beweging. De eerste kilometers gingen met horten en stoten door de stad Utrecht over het tijdritparcours van de eerste etappe van de Ronde van Spanje. Wegwerkzaamheden en het massale aantal deelnemers veroorzaakten de nodige opstoppingen.
Na voltooiing van de pelotonstocht verbrokkelde het deelnemersveld in geen tijd in tientallen clubjes fietsers. Ook in het zorgpeloton kreeg de nodige tekening. De kleppers van ‘zorgverslimmer’ Tenzinger en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kozen voor een rondje van 115 kilometer. De iets minder getrainde zorgcoureurs stelden zich tevreden met een parcours van 85 kilometer.
Uitgelekt nieuws
De oplettende deelnemer kon onderweg nog heel wat potentiële kandidaten voor het zorgpeloton zien fietsen. UMC Utrecht, Amsterdam AMC, Bilthoven Biologicals, Bartimeus, allemaal hadden ze eigen fietsteams op de been gebracht.
Zo viel er al pedalerend informeel heel wat te netwerken. Wat te denken van het feit dat op de fiets het uitgelekte Integrale Zorgakkoord al rond zoemde, terwijl de media hier pas een dag later melding van maakten.
Maar op spontane nieuwtjes komt de zorgcoureur natuurlijk niet thuis. Wel op saamhorigheid en enthousiasme. Die waren er tijdens de Vuelta Holanda Toertocht in overvloed. Dus na binnenkomst was de constatering van veel deelnemers aan zorgpeloton: dit moeten we gauw weer doen! De Dutch Health Hub houdt jullie op de hoogte van komende fietsactiviteiten.