Mensen die niet meer zelf op pad kunnen in beweging krijgen, dat was ruim tien jaar geleden het simpele vertrekpunt voor de bedenkers van Fietslabyrint. Inmiddels is de digitale indoor fietsapplicatie in 1.500 tot 2.000 Nederlandse zorginstellingen terug te vinden. Fietslabyrint timmert in het buitenland al net zo hard aan de weg.
“Je bent als gebruiker in beweging, je hebt een doel en je hebt de autonomie om de route grotendeels zelf te kiezen”, zegt oprichter Ella Keijzer in antwoord op de vraag wat de reden is voor dit succes. “Ook het sociale aspect is superleuk. Je kunt samen een route fietsen. En als medebewoners andere dingen aan het doen zijn, kijkt iedereen toch vaak mee en dan ontstaan er hele gesprekken. Fietslabyrint brengt een stuk buiten naar binnen en daarmee ook levensgeluk.”
Virtueel verkennen
Het concept van Fietslabyrint is even simpel als doeltreffend. Met niet meer dan een hometrainer, een beeldscherm, software en een bedieningsset kunnen gebruikers de hele wereld al virtueel fietsend verkennen. Afhankelijk van de wensen van de doelgroep voert de route door de eigen stad, door bos, bergen of over de Chinese Muur.
Zeshonderd routes telt Fietslabyrint inmiddels. Het apparaat wordt bediend met één simpele knop. Eindgebruikers kunnen het zodoende zelfstandig gebruiken, wat zorgpersoneel ontlast.
Levendige herinneringen
Keijzer: “We hebben veel moeite gestoken in een gemakkelijke bediening. Daardoor kunnen gebruikers zelf beslissen of ze onderweg links of rechtsaf slaan. Je geeft ze daarmee iets van autonomie. Dat is belangrijk als je in een verpleeghuis zit. Daarnaast zoeken we voor routes vaak naar een omgeving die herkenning oproept. Zo schrijven we na de opnames metadata erbij, zoals straatnamen en namen van gebouwen. In combinatie met geluid roept dat levendige herinneringen op.”
Toekomst
Vooralsnog zijn de verpleeghuizen de voornaamste afnemers van Fietslabyrint, maar ook ziekenhuizen hebben groeiende belangstelling. Het Gelre Ziekenhuis onderzocht twee jaar geleden of de applicatie kan meehelpen de conditie te verbeteren van patiënten die een operatie wacht. Elders wordt de fiets ingezet ter ondersteuning van nierdialyse.
Die bredere toepassing past bij de ambitie die Fietslabyrint heeft. “We willen zoveel mogelijk mensen in beweging brengen. Nu nog ligt het zwaartepunt in de verpleeghuizen, maar wat ons betreft is dat in de toekomst ook in de thuissituatie. Vandaar dat we steeds kijken hoe we de routes interessanter kunnen maken. Nederland is daarbij onze thuismarkt. Hier proberen we nieuwe vondsten uit. Als een bepaalde doelgroep het leuk vindt, rollen we het uit naar het buitenland.”
Beperkt budget
Diversificatie van de afzetmarkt is ook om een andere reden van belang. “Het is bij verpleeghuizen vaak vechten om budget. Dat betekent dat een voorziening als de onze moet concurreren met een extra koekje bij de koffie of andere bedden. Het is wel heel mooi om te zien wat zorgorganisaties allemaal organiseren om een Fietslabyrint te bekostigen. Sponsortochten, loterijen, wedstrijden… Die effort is waanzinnig.”
Betaaltitel
Zou nu preventie steeds belangrijker wordt een officiële betaaltitel niet op zijn plaats zijn? Voorwaarde voor zo’n scenario is natuurlijk wel dat de werking van Fietslabyrint wetenschappelijk is gevalideerd. “We hebben het nooit keihard aangetoond”, aldus Keijzer. “Maar van bewegen weten we dat het goed is. Wat dat betreft, is het niet zo moeilijk. Wij bieden gelegenheid om Fietslabyrint één of twee weken uit te proberen. Dan is eigenlijk iedereen overtuigd. Professionals zien het verschil bij hun cliënten. Doordat ze rustiger zijn, wordt hun werk gemakkelijker.”
De fiets rukt op in de zorg. Als bedrijfsmiddel, als therapeutische interventie of als hulpmiddel om medewerkers fit te houden. Om het sectorspecifieke zorgpeloton in aanloop naar de Vuelta Holanda Toertocht een extra zetje te geven, brengt de Dutch Health Hub brengt de komende weken een paar van deze voorbeelden in beeld. Wil je meer informatie over het zorgpeloton of wil je jezelf of jouw team aanmelden? Stuur een mail naar redactie@dutchhealthhub.nl.
Het zorgpeloton wordt mede mogelijk gemaakt door: