Regionale samenwerking in de zorg: hoe krijg je het écht voor elkaar

Maaike Zweers
Maaike Zweers
22 juli 2022
2 min

Regionale samenwerking staat hoog op de bestuurlijke agenda in de zorg. Want zonder sterke ketensamenwerking is het haast onmogelijk om de steeds groter wordende uitdagingen in het werkveld het hoofd te bieden. Samenwerken kan bijzonder lucratief zijn, zowel voor organisaties, medewerkers als voor patiënten of cliënten.

Het opzetten en daadwerkelijk onderhouden van ketensamenwerking, zeker met meerdere partners, blijkt in de praktijk vaak behoorlijk ingewikkeld. Niet alleen moet er organisatorisch veel geregeld worden, ook technisch moet de samenwerking slagen. Dat betekent dat ICT-, data- en communicatiesystemen elkaar moeten kunnen verstaan. Alleen dan is het immers mogelijk om goed digitaal samen te werken en veilig gegevens uit te wisselen.

Hoe pak je het aan?

Hoe complex de opgave ook is, er zijn al diverse initiatieven om regionale samenwerking professioneel en duurzaam te realiseren. De regio Limburg-Noord is op dit moment bijvoorbeeld bezig met de inrichting van hun Regionale Samenwerkings Organisatie (RSO). De RSO van het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) in Zuidoost-Brabant is al een stap verder en ook het Deventer Ziekenhuis, onderdeel van Salland United en Samen voor Sallandse zorg, werkt al met meerdere instellingen samen. En omdat zij graag hun ervaringen delen, organiseren KPN Health en de Dutch Health Hub op 14 september een webinar over wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van regionale samenwerking.

Inhoud van het webinar
In een sessie van drie kwartier komen verschillende sprekers met (technische) praktijkervaring aan het woord. Onder leiding van Ruud Koolen bespreken ze onder meer:

  • Waarom regionale samenwerking voor en door zorginstellingen belangrijk is.
  • Wat hen motiveert om samen te werken; een kwestie van moeten of willen?
  • Wat regionale samenwerking zorgorganisaties, medewerkers en patiënten of cliënten biedt.
  • Waarom samenwerking opzetten soms ingewikkeld is.
  • Welke vormen van techniek en automatisering je nodig hebt om samenwerken te faciliteren.

Voor wie is het webinar bedoeld?

Het webinar biedt inzichten voor iedereen die in de zorg te maken krijgt met (regionale) samenwerking, of dit nu op bestuurlijk of operationeel niveau is. Zorgbestuurders, ICT-managers en (zelfstandige) zorgmedewerkers kunnen dit webinar dus prima gezamenlijk volgen, omdat ze allemaal eigen inzichten, belangen en uitdagingen tegenkomen bij het inrichten van samenwerking.

Wat weet je na dit webinar:

  • Welke keuzes en afwegingen Regio Limburg-Noord gemaakt heeft om tot ketensamenwerking in de regio te komen.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen