Reanimatiefietsen redden levens in ETZ

Reanimatiefietsen
Philip van de Poel
Philip van de Poel
21 juli 2022
3 min

Ook in en rond het ziekenhuis tellen de seconden als een bezoeker of patiënt in een noodsituatie raakt. Het Rapid Response Team (RRT) van het ETZ in Tilburg en Waalwijk maakt hiervoor sinds begin dit jaar gebruik van compleet nieuwe reanimatiefietsen. Gemiddeld komt de Bike for Life één tot soms drie keer per dag in actie.

Een valpartij, een onwel-wording of een hartstilstand, de redenen voor de inzet van de ambulancefiets kunnen verschillen. Maar het ‘medisch magazijn op wielen’ is zo toegerust dat de betrokken verpleegkundigen op alles kunnen inspelen. De Bike for Life heeft onder meer een defibrillator, een hartmonitor, een zuurstoffles, intubatie- en infuusspullen en verschillende medicaties.

En niet te vergeten een heuse sirene, die inderdaad klinkt als een ambulance. “Het geeft aan dat er iets aankomt wat voorrang heeft, want het is wel de bedoeling dat mensen aan de kant gaan”, aldus IC-teamleider en RRT-lid Joost Driessen in het Brabants Dagblad.

Buiten adem

De reanimatiefiets is de opvolger van de ‘oude’ driewieler. Die liet qua mobiliteit en gebruiksgemak echter het nodige te wensen over. “Als we met die logge, zware fietsen naar de locatie van het noodgeval moesten racen, kwamen we volledig buiten adem aan”, aldus Driessen.

De vijf nieuwe fietsen zijn beter ingericht met speciale vakken voor alle apparatuur. Bovendien zijn ze met acht versnellingen en minder gewicht veel sneller. Geen overbodige luxe. Op de locatie Elisabeth is het bijna een kilometer fietsen om van de ene kant naar de andere kant van het ziekenhuis te komen.

Spreiding

Wanneer het RRT een melding van een noodsituatie binnenkrijgt, rukken er twee leden met elk een reanimatiefiets uit. Op elk van de twee locaties van het ETZ staan twee fietsen strategisch over het ziekenhuis verspreid.

Naast een optimale aanrijroute voorkomt deze spreiding dat bij een calamiteit de druk op een afdeling te groot wordt. De laatste fiets wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden. Want hoe ludiek de ambulancefiets misschien lijkt, het kan bij iedere inzet om leven en dood gaan. Dus zijn professionele routines en gebruiksvaardigheid van essentieel belang.

“De aanwezige artsen nemen het voortouw en zorgen ervoor dat iedereen zijn taken volgens  protocol uitvoert”, legt Driessen uit. Op die manier weet elke zorgprofessional welke medische hulpmiddelen hij op dat moment nodig heeft en welke handelingen moeten worden verricht. Daarmee doet de reanimatiefiets recht aan de bijnaam ‘medisch magazijn op wielen’.

De fiets rukt op in de zorg. Of het nu als bedrijfsmiddel is dan wel als therapeutische interventie of hulpmiddel om medewerkers fit te houden. Om het sectorspecifieke zorgpeloton in aanloop naar de Vuelta Holanda Toertocht een extra zetje te geven, brengt de Dutch Health Hub brengt de komende weken een paar van deze voorbeelden in beeld. Wil je meer informatie over het zorgpeloton of wil je jezelf of jouw team aanmelden? Stuur een mail naar redactie@dutchhealthhub.nl. 

Het zorgpeloton wordt mede mogelijk gemaakt door:

     

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen